|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Śląsko-zagłębiowskie dziczenie 2013 |
Autor |
Wiadomość |
saba11
|
Wysłany: 2013-01-01, 12:18 Śląsko-zagłębiowskie dziczenie 2013
|
|
|
Wczoraj spacer wzdłuż Brynicy, od granicy Dobieszowic z Wymysłowem do zapory i potem jeszcze kawałek brzegiem zalewu. Czeczotka, bielik ( rozczarowany lodem pokrywającym cały zalew ), myszołowy, pustułka, dzwońce, trznadle, bażanty, sroki, wrony siwe, kruki, czaple siwe, szczygły, bogatki, modraszki.
Do siego roku. |
_________________ Piotr |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2013-01-01, 22:20
|
|
|
01.01.2013r WISŁA, rzeka Wisła, dokładniej : Wisła Osada - ok 2 km rzeki, oprócz pospolitych:
PLUSZCZ - 4.
... no dobra nic szczególnego, tylko w 2012 go nie widziałem (TAKI BOBOL ) i od niego zaczynam ...
MAM ... MNIAM.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4131 raz(y) 114,68 KB |
|
_________________ Krystian Jainta |
|
|
|
 |
saba11
|
Wysłany: 2013-01-01, 22:31
|
|
|
To ja dołożę jeszcze dwa pluszcze, Wisła w Ustroniu. Do tego strzyżyk, czapla siwa, krzyżówki i trochę sikorek. |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2013-01-03, 15:10
|
|
|
A ja rok 2013 zainaugurowałem pokrzywnicą w zadrzewieniu między BB a Brantką. Wcześniej miałem ją tu już 16 grudnia.
|
_________________ Szymon Beuch
http://ptakislaska.pl/ |
|
|
|
 |
saba11
|
Wysłany: 2013-01-03, 22:10
|
|
|
Dzisiaj na KW, pogoda paskudna, ale ptaszki dopisały. Lodówka, kilkanaście uhli, gągoły,ogorzałki, czernice, nurogęś, głowienki, krzyżówki, łyski, łabędzie nieme, mewy duże, siwe i śmieszki, krogulec, szczygły, kwiczoły, wrony, sroki, sierpówka, perkozki, perkoz dwuczuby, bażanty. |
|
|
|
 |
saba11
|
Wysłany: 2013-01-04, 00:05
|
|
|
Po analizie zdjęć przez kolegów z forum dodaję jeszcze szlachara i perkoza rdzawoszyjego. Myślę, że nieźle jak na jedno miejsce N na KW. |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2013-01-04, 11:31
|
|
|
A ten skowronek to skąd i kiedy? |
|
|
|
 |
saba11
|
Wysłany: 2013-01-04, 12:31
|
|
|
Skowronek z Sylwestra nad Brynicą ok. 500m od zapory. |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2013-01-05, 23:28
|
|
|
Będzin - komin elektrociepłowni,
Sokół wędrowny - 1. |
|
|
|
 |
bladii77

|
Wysłany: 2013-01-06, 18:29
|
|
|
Witam, dziś ruszułem w dziki teren
Zacząłem od stawu Amelung w Chorzowie, tam: mewa siwa 110, śmieszka 15, krzyżówka ok 100, łabędź 11
Potem pojechałem do dzikiej i niedostępnej krainy: Dolina Lipinki w Świętochłowicach.
Teren skrajnie trudny, brak ścieżek, miejscowe plemię hoduje wiele groźnych i głodnych psów... Ale dotarłem jakoś do końca trasy. Ptaków neiwiele...1 wodnik i 1 czapla siwa... |
_________________ Adrian |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2013-01-06, 19:42
|
|
|
06.01.2013 Kuźnica Warężyńska (lód odpuścił)
Lodówka - 1f,
Uhla - 20,
Czernica - 2,
Gągoł - 1m + 7f,
Głowienka - 2m,
Kormoran - 6,
Łyska ~300,
Perkozek - 4,
Szczygieł - 9,
Trznadel - 24,
Wrona siwa - 6
Mewa białogłowa, Mewa siwa, Śmieszka - w sumie zaledwie > 70 |
|
|
|
 |
Chlido
Jacek Betleja

|
Wysłany: 2013-01-09, 00:11
|
|
|
Dzisiaj w Gliwicach mewa polarna. To już 9 gatunek mewy stwierdzony na tamtejszym wysypisku śmieci.
mewa_polarna_2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4132 raz(y) 149,04 KB |
|
_________________ poprzedni nick: Opticron
Mój sprzęt: Swarovski ATX 95 +booster 2x, EL 8x32, Sony 70-400mm +A580, Panasonic G5 + SO APO, Samsung S5 + Novagrade
Zobacz więcej www.edredon.com.pl |
|
|
|
 |
bladii77

|
Wysłany: 2013-01-09, 07:56
|
|
|
Chlido napisał/a: | Dzisiaj w Gliwicach mewa polarna. To już 9 gatunek mewy stwierdzony na tamtejszym wysypisku śmieci |
Fajny gatunek, Jacku.
Jest tylko jeden problem, przy próbie dostania się na wysypisko w Gliwicach zawsze od ochroniarzy słyszę, że wejście surowo wzbronione, itp.
Może byś zdobył zgodę na wejście dla innych ornitologów?? Czy będzie to dla Ciebie duży problem?? |
_________________ Adrian |
|
|
|
 |
Chlido
Jacek Betleja

|
Wysłany: 2013-01-09, 19:56
|
|
|
bladii77 napisał/a: | Jest tylko jeden problem, przy próbie dostania się na wysypisko w Gliwicach zawsze od ochroniarzy słyszę, że wejście surowo wzbronione, itp.
Może byś zdobył zgodę na wejście dla innych ornitologów?? Czy będzie to dla Ciebie duży problem?? |
Zostawiłem wiadomość na portierni, że jest ta rzadka mewa i może ktoś poza mną chcieć wejść obserwować ptaki. Można pokazać naszą legitymację GKO aby się uwiarygodnić. |
_________________ poprzedni nick: Opticron
Mój sprzęt: Swarovski ATX 95 +booster 2x, EL 8x32, Sony 70-400mm +A580, Panasonic G5 + SO APO, Samsung S5 + Novagrade
Zobacz więcej www.edredon.com.pl |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2013-01-09, 20:21
|
|
|
Chlido napisał/a: | Zostawiłem wiadomość na portierni, że jest ta rzadka mewa |
Adrianowi chyba nie chodziło o możliwość jednorazowego tłicza ale o stałe i bezproblemowe wchodzenie na składowisko członków GKO. Do tej pory nawet powoływanie się na prezesa nic nie dawało. Ochroniarz mówił - wstęp ma tylko Jacek Betleja i koniec |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|