Przesunięty przez: Tetrao 2012-11-10, 17:34 |
Akcja Świerklaniec |
Autor |
Wiadomość |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2007-06-06, 10:28 Akcja Świerklaniec
|
|
|
edit: Tetrao
Wątek wydzielony z tematu "Śląsko-zagłębiowskie dziczenie"
Cicho coś w tym naszym temacie.
Sesja, magisterka, poprawianie ocen, choroby, sezon lęgowy = zastój w terenowościach
To ja w takim razie ogłosze dla zainteresowanych iż od jutra (Boże Ciało) do niedzieli nad Zb. Świerklaniec od strony Oss będziemy wraz z M.Wybraniec chwytać i obrączkować ptaki wróblowate. To taka wprawka przed kursem tegorocznym.
W planach jest też liczenie lęgowych rybitw białowąsych i dziwonii. Kto w tym okresie będzie dysponował czasem, a chce se potrzymac ptaka i zobaczyć z bliska - zapraszamy Jest szansa na zdjecia makro jarzębatek i podróżniczków
Ja zagoszcze tam prawdopodobnie w piątek i w sobote, a jak Los pozwoli to może i jutro.
A dziś króka wizyta nad tzw. Bagnem Bączek w Miechowicach, zaowocowała pierwszą dla dzielnicy obserwacją dziwonii - drugoroczny śpiewajacy samiec, a także znalezieniem martwej grzebiuszki ziemnej
Ta druga obserwacja cieszy o tyle że jest to potwierdzenie jej występowania tutaj, które do tej pory było udowodnine właściwie tylko stwierdzeniem skrzeku i obserwacją kijanki... a jednak dorosła zaba, to już jakiś konkret
Dziwne ze nie słyszałem nigdy głosu, choć nadstawiam ucha co wiosne |
_________________ Szymon Beuch
http://ptakislaska.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez Tetrao 2014-07-30, 11:33, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2007-06-06, 13:08
|
|
|
Od razu się lepiej poczułem ...
Jak od czwartku do niedzieli to na 100% wpadne ze dwa razy ... potrzymać se ptaka
Szczegóły co do czwartku dogramy dziś wieczorem, resztę obgadamy na miejscu, miło będzie poznać Magdalenę . |
|
|
|
 |
Syriusz
Damian Kurlej

|
Wysłany: 2007-06-06, 14:59
|
|
|
Jutro i w piątek odpadam - dżampa sie szykuje Ale w sobote i niedziele może gdzies skoczę - zależy jak będzie ze zdrowiem |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2007-06-06, 15:03
|
|
|
Aha - jo se tak mysla że kaliło by sie chopy sam na nouc zostoć
Ino namiołt, karimata i cosik do przykrycia...
Nocą sam kropiutki, zielunki, i karliczki byndom drzyć sie na całygo!! |
|
|
|
 |
dawidoruba
www.mto-kr.pl

|
Wysłany: 2007-06-06, 20:20 Świerklaniec
|
|
|
Przydał by mi się do was (obrączkarzy) numer tela że jakbym już był przypadkiem na miejscu to bym do was zadzwonił bo świerklańca nie znam wogóle a mamy w planach z dziewczyną jakiś wypadzik jutro (w Boze Ciało) jak wróce z pracy o 14.30
Ossy juz znalazłem na mapie więc kto wie moze jutro spotkamy się razem. A co do godziny to do której macie zamiar łapanke prowadzić??
Pozdrawiam Dawid |
_________________ Z pozdrowieniami Dawid Oruba
www.oruba.pl
 |
|
|
|
 |
Pawelele

|
Wysłany: 2007-06-07, 07:10
|
|
|
Mój nr jeśli się nie myle to masz... z tego co wiem to łapanka trwa do oporu znaczy się do niedzieli... |
_________________ Paweł Kmiecik
NEWSY Z TERENU |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2007-06-07, 10:02
|
|
|
pani Magda M. ma male opóźnienie i dopiero teraz wyjeżdża z Opola.
Także sądze ze ustawianie 24 siatek i kilku wacków siewkowo-chruścielowych rozpocznie się na dobre ok 14-15.
Dawid.Klucze - mój kom. przesyłam Ci na priv
Wspaniale - z taką ilością załogi i tyloma siatkami (ok 350 m) to będzie dopiero lapanka
Do zobaczenia na Ścieklańcu |
|
|
|
 |
pulsatilla1214
|
Wysłany: 2007-06-07, 10:18
|
|
|
...łapanka trwa aż nałapią na grill odpowiednią ilość
wacki siewkowo-chruścielowe ??? a cóż to za maszyneria coś jak niewód na ryby ? |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2007-06-07, 10:59
|
|
|
pulsatilla1214 napisał/a: | wacki siewkowo-chruścielowe ??? a cóż to za maszyneria coś jak niewód na ryby ? |
Tak, coś w stylu niewodu.
Zapodałbym fotke ale limit na żałaczniki na forum się skończył Mam nadzieje ze chwilowo..
A Ty pulsat nie jedziesz?? Może być złowił cosik na ognicho |
|
|
|
 |
pulsatilla1214
|
Wysłany: 2007-06-07, 11:25
|
|
|
moje umiejętnosci łowieckie ograniczają sie do łapania komarów Ale wczoraj na kolację smażyłem jaziki...
Nie, z racji pogody polowanie z aparatem po tylu dniach bez słonca, i tak szałwie mi przekwitły.... |
|
|
|
 |
dawidoruba
www.mto-kr.pl

|
Wysłany: 2007-06-07, 13:33
|
|
|
dzięki za namiary. Myslę że dojadę
Pozdrawiam |
_________________ Z pozdrowieniami Dawid Oruba
www.oruba.pl
 |
|
|
|
 |
Carlos
Karol Kubicki

|
Wysłany: 2007-06-07, 19:48
|
|
|
Posyłam jeszcze ciepłe informacje od obozowiczów ze Świerklańca:
Pierwszym historycznym gatunkiem akcji Świerkol jest wyciągnięty przez Pawelela trznadel.
Generalnie trwa jeszcze etap rozstawiania siatek.
Siatkowanie
Bite 13m siatki
 |
|
|
|
 |
pulsatilla1214
|
Wysłany: 2007-06-07, 20:15
|
|
|
..widzę, ze odpowiednio zdopigowany ściśnięciem palców nawet zaśpiewał prosto do kamery... |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2007-06-08, 00:20
|
|
|
W sieci na Świerklochu w pierwszym dniu wpadły:
Trznadel, Piecuszek, Dzięcioł duży, Piecuszek, Cierniówka.
Widziane 2 rybitwy białoskrzydłe, Gąsiorki, 2 Czaple siwe, podobnie do Wron w tym kolorze, i inne ptaki jak na razie nie miały ochoty na ludzkie pieszczoty ...
ps. fotorelacja będzie możliwa po usprawnieniu naszego forum ... |
|
|
|
 |
Krystian

|
Wysłany: 2007-06-08, 09:40
|
|
|
Wczoraj na Świerklochu zameldowali się:
M.Wybraniec, Krzysiu Kożlik z Kasią, Dawid.Klucze z Anetą, Carlos z ojcem, Pawelele, Tetrao, bladi77, influence ... no i ja, w sumie 12 osób
Jutro - w sobotę - baaaaardzo wcześnie rano, wybieram się z Pawelele na Świerkloch wspomóc załogantów, tak mniej więcej do godzin przedpołudniowych ... ktoś chętny ... |
|
|
|
 |
|