Przesunięty przez: krotom 2011-11-09, 14:08 |
Lunety do obserwacji ptaków |
Autor |
Wiadomość |
TatRa

|
Wysłany: 2003-10-27, 22:32 Lunety do obserwacji ptaków
|
|
|
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum i chcialbym sie przywitać i powiedzieć parę słów o sobie.
Interesuje sie ornitologi?, szczególnie ptakami drapieżnymi. Mieszkam pod Wrocławiem. (może kto z Was jest z tych okolic ?)
Mam pytanie o sprzęt optyczny jakiego używacie do podgl?dania ptaków. Ilu z Was ma lunetę i co to za sprzęt? Od dłuższego czasu chcę sobie kupić jak? lunetę i zbieram opinie na ich temat.
Pozdrawiam,
Radek |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2003-10-28, 11:49
|
|
|
Od wielu lat używam lunety KOWA TSN-1 z okularem 30xW (szerokok?tny). Spisuje się doskonale, mimo, że raz przejechałem j? samochodem itp.
Porady na temat wybierania lornetek i lunet spisałem kiedy na mojej stronie www:
http://www.birding.gt.pl/lornetka.html
Najczęciej wybierane s? KOWA (mniej drogie) lub Swarovski (jeszcze droższe), obiektyw zoom 20-60. Ja wolałem 30xW, bo lepiej oddawał kolory i przyjemnoć była ogólnie większa, a spadek szczegółów jest nieznaczny (widać go praktycznie tylko przy odczytywaniu obr?czek na mewach). OD tego czasu chyba obiektywy polepszyły się, st?d może nie być to aktualne.
Jurek |
|
|
|
 |
kivirovi

|
Wysłany: 2003-11-24, 18:38
|
|
|
1.Lunety firma renomowanych to wydatek 7-10tys zl (zwlaszcza APO, HD,ED) i zoom
2. luneta renomowanej firmy zoom o gorszej jakosci szkle. 2,5-5 tys zl
2a.bressera mozna miec za 1-2tys. Odrawdzam wszelkie zoomy.
3.Yukon 8-100x100mm za ok. 1100zl, podobno daje rade na powiekszeniach do 70x. Nie polecam Yukona 20-50x50.
4. ruskie ZRT 30x i 60x 70mm srednica za 350 zl. Bardzo ciemne i niski statyw ale o niebo lepiej z taka luneta niz bez lunety nad stawem czy jeziorem
5. ZRT (j.w.) z przystosowaniem do okularow astronomicznych ok. 650zl. Dwa powiekszenia np. 20x i 45-55x (od 60x juz starszna aberracja chromatyczna) O niebo (!!!) jasniejszy obraz, i wiekszy komfort obserwacji. nie ma sie co szarpac na zoom.
Najlepszy jest pkt.1 ale to sprawa znacznego wydatku. Ja uzywam pkt.2 i jest niezle. |
_________________ Nikon hg 8x32, Kowa 20-60x88, TS-PZ 680-1000/7.7-11.4
Pentax K-5, Σ17-70/4
Panasonic gx7, S30/2.8, 100-300/4-5.6 |
|
|
|
 |
TatRa

|
Wysłany: 2004-01-05, 21:06
|
|
|
Witam ponownie,
Dziękuję za odpowiedzi.
Temat dotycz?cy lunet nie cieszy się zbyt dużym powodzeniem . Ciekawe dlaczego?
Czyżby wszyscy uczstnicy forum byli zawodowcami traktuj?cymi lunetę jako zwykł? nie godn? uwagi pomoc typu "terenowy notatnik" czy okulary przeciwsłoneczne ?
A może nikt z Was nie używa czego takiego (z przyczyn powiedzmy obektywnych...)?
Wydaje mi się jednak, że podstawow? przyczyn? jest - KASA. Dobra luneta to spory wydatek, dlatego chciałbym powiedzieć, że z tego względu kupiłem niedawno lunetę ZRT 457M przerobion? tak, żeby można było do niej zakładać różne okulary i uzyskiwać tym samym różne powi?kszenia. Muszę powiedzieć, że to rozwi?zanie - zasugerowane w poprzedniej wiadomoci - naprawdę działa i jest jak na moje potrzeby rozwi?zaniem rewelacyjnym i tanim .
Zachęcam wszystkich, którzy chcieliby kupić sobie lunetę, a nie maja zbyt dużo pieniędzy na to poł?czenie porz?dnej rosyjskiej roboty udoskonalonej przez polskie złote r?czki, potrafi?ce zrobić co z niczego.
Trochę się rozpisałem, więc kończę, ale jakby kto był zainteresowany szczegółami - służę pomoc? i czekam na pytania
Pozdrawiam,
Radek |
|
|
|
 |
Rey

|
Wysłany: 2004-01-05, 22:39
|
|
|
Cytat: | Temat dotycz?cy lunet nie cieszy się zbyt dużym powodzeniem |
Cytat: | Wydaje mi się jednak, że podstawow? przyczyn? jest - KASA |
Włanie biedny student może sobie tylko pomarzyć o lunecie czy też dobrej lornecie. |
_________________ Marcin
The Show Must Go On |
|
|
|
 |
TatRa

|
Wysłany: 2004-01-05, 23:13
|
|
|
RACJA
Ja co prawda studentem już nie jestem, a mimo to cały czas w teren chodzę z lornetk? z hipermarketu a teraz jest super - rosyjska luneta |
_________________ Radosław Tatko |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2004-01-05, 23:45
|
|
|
Ja jestem posiadaczem wspomnianego juz modelu Yucon 6-25x25+25-100x100.
nabylem ja za posrednictwem internetu za 1000 zl.
jestem bardzo zadowolony, luneta ostrzy dobrze nawet przy maksymalnym przyblizeniu, a do 70 rzeczywiscie jest idealna. jak na moje aktualne mozliwosci tak finansowe jak i czasowo-ptakowe lepiej byc nie moglo, w bezposrednim porownaniu ze svarowskim (parametrow nie pamietam) nie widzialem wiekszej roznicy.
...a skoro nie widac roznicy to po co przeplacac |
_________________ Szymon Beuch
http://ptakislaska.pl/ |
|
|
|
 |
TatRa

|
Wysłany: 2004-01-06, 00:18
|
|
|
Ogl?dałem tez i Yukona.
Rzeczywicie powyżej 65x nic nie widać ale do 65x było ok.
Moje w?tpliwoci budzi jedynie ten "przełacznik" między obietywami do 25x i powyżej 25x. Nie wiem co tam za ustrojstwo siedzi i jak? iloć przeł?czeń wytrzyma?
W orgilalnym ZRT457M też jest jaki "przeł?cznik" między powiększeniami 30x i 60x ale podobno rozwi?zanie tam zastosowane woła o pomste do nieba , dlatego aby wyci?gn?ć z tej lunety ile się da nalezy się tego cudeńka pozbyć. A że Yukon 6-100x100 jest modelem stosunkowo nowym nie ma (przynajmniej ja nie mam ) informacji o jakoci tego mwchanizmu.
Inna sprawa jaka mnie zaniepokoiła to to, że Yukon mimo swoich gabarytów wydał mi się jaki delikatny i nietrwały ... ale to chyba tylko moje subiektywne i pewnie niczym nie uzasadnione odczucie. |
|
|
|
 |
Tetrao
zacietrzewiony

|
Wysłany: 2004-01-06, 22:23
|
|
|
tego przelacznika wlasciwie wcale nie trzeba uzywac... mi np. nie byl specjalnie potrzebny obiektyw 6 - 25, zwlaszcza ze mala srednica powoduje ze obraz jest ciemny.
Niezgodze sie jednak, ze na powiekszeniach wiekszych niz 65 nie widac NIC - obraz jest calkiem niezly.
A wrazenie nietrwalosci rzeczywiscie jest, co wynika z tego iz lneta ma niestety obudowe pastikowa
ja na razie nie narzekam... 8) |
_________________ Szymon Beuch
http://ptakislaska.pl/ |
|
|
|
 |
TatRa

|
Wysłany: 2004-01-07, 10:36
|
|
|
Jeli chodzi o powiększenia powyżej 65 razy to nie upieram się przy swoim. Do demonstracji dali mi jaki kiepski statyw i cała luneta drżała a poza tym było zimno i mgła tak że mogłem po prostu poddać się szybciej niż by wypadało |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-01-27, 16:36
|
|
|
Dojrzewam powoli do zakupu lunety ze redniej lub górnej półki, ze skonym obiektywem, z zoomem powiedzmy 20-60x. Jeżeli kto słyszał o kim kto sprzedaje po w miarę atrakcyjnej cenie to chętnie porozmawiam. Sprawdzałem na allegro.pl ale s? tam praktycznie same lunety do wiatrówek lub astronomiczne... Z góry dziękuję.
P.S. Czy statyw fotograficzny będzie pasował do lunety tj. czy maj? takie same płytki mocowania? |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-01-27, 17:08
|
|
|
Jurek7 napisał/a: | Od wielu lat używam lunety KOWA TSN-1 z okularem 30xW (szerokok?tny). Spisuje się doskonale, mimo, że raz przejechałem j? samochodem itp.
Porady na temat wybierania lornetek i lunet spisałem kiedy na mojej stronie www:
http://www.birding.gt.pl/lornetka.html
Najczęciej wybierane s? KOWA (mniej drogie) lub Swarovski (jeszcze droższe), obiektyw zoom 20-60. Ja wolałem 30xW, bo lepiej oddawał kolory i przyjemnoć była ogólnie większa, a spadek szczegółów jest nieznaczny (widać go praktycznie tylko przy odczytywaniu obr?czek na mewach). OD tego czasu chyba obiektywy polepszyły się, st?d może nie być to aktualne.
Jurek |
Chyba już takich nie produkuj? ale można kupić używane. Czy pasuj? do nich okulary z tych nowych wersji jak pod poniższym linkiem? Jak? ma szerokoć obiektywu oraz jaka minimalna szerokoć jest OK? Dzięki z góry za poradę!
http://www.ecotone.pl/KOW...#SPECYFICATIONS |
|
|
|
 |
emzar
lasowy

|
|
|
|
 |
Namor
|
Wysłany: 2004-02-11, 10:35
|
|
|
Proszę o następne opinie o lunetach, szczególnie osób, które miały możliwoć poznać kilka modeli. Spotkałem b.tanie lunety Optisan (a własciwie teleskopy, które można używać z przystawk? "ziemsk?"). Czy co wiadomo na ich temat, bo sprzedawca znał tylko cenę. |
|
|
|
 |
|