Przesunięty przez: krotom 2011-11-09, 18:11 |
Fotki na jajkach itp. |
Autor |
Wiadomość |
tomax

|
Wysłany: 2004-05-10, 10:04 Fotki na jajkach itp.
|
|
|
Nie podoba mi sie, ze jest tyle zdjec ptakow na jajkach, w gniazdach i tuz obok nich. Temat wielokrotnie walkowany... Jak widze zdjecie robione ob. 300mm i caly ptak jest w kadrze to chyba odleglosc "fotografa" nie byla zbyt rozsadna. Dziwe sie, ze w albumie takie zdjecia sa zamieszczane. To moje zdanie, moze kogos uraze, ale mi sie to nie podoba i tyle |
_________________ Najważniejsza jest przyroda! |
|
|
|
 |
Rey

|
Wysłany: 2004-05-10, 11:34 Re: Fotki na jajkach itp.
|
|
|
tomax napisał/a: | Nie podoba mi sie, ze jest tyle zdjec ptakow na jajkach, w gniazdach i tuz obok nich. Temat wielokrotnie walkowany... Jak widze zdjecie robione ob. 300mm i caly ptak jest w kadrze to chyba odleglosc "fotografa" nie byla zbyt rozsadna. Dziwe sie, ze w albumie takie zdjecia sa zamieszczane. To moje zdanie, moze kogos uraze, ale mi sie to nie podoba i tyle |
Nie tylko Tobie się to nie podoba. Warto uwiadomić sobie że strefy ochronne wokół gniazd naszych najrzadszych ptaków drapieżnych zostały wprowadzone nie tylko dlatego aby praca leników nie powodowała strat w lęgach, ale także włanie nie względu na amatorów fotografowania ptaków na gnieĽdzie co czesto kończyło się porzuceniem zniesienia. |
_________________ Marcin
The Show Must Go On |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-05-10, 16:20
|
|
|
Ja zrobiłem jedno takie zdjęcie, ale te ptaki raczej lęgów nie opuszcz?-mieszki, tych ptaków nic nie wykurzy. Chwilę przedemn? szli ludzi z psem bez smyczy... |
|
|
|
 |
...::FOTOP::...

|
Wysłany: 2004-05-11, 10:42
|
|
|
Zgadzam się... ale s?dzę, że ten temat dotyczy przede wszystkim gatunków chronionych. W ogóle s?dzę, że zdjęcia powinny być robione z odległoci jak największej - wtedy s? dopiero efekty - ptak nie męczy się "pozuj?c" nam do zdjęć. |
|
|
|
 |
tomax

|
Wysłany: 2004-05-11, 11:20
|
|
|
Czy ktos popiera idee zeby usuwac z albumow, galerii zdjecia ptakow na jajkach, z mlodymi itp? |
|
|
|
 |
krotom
administrator ludź od prądu

|
|
|
|
 |
...::FOTOP::...

|
Wysłany: 2004-05-11, 12:21
|
|
|
Ja również nie popieram - można zaapelować do rozs?dku "fotografów" - to wszystko - nikt nie wyrzuci do kosza zdjęć już zrobionych. Poza tym - mowa jest tylko i wył?cznie o ptakach chronionych lub nielicznych na danym obszarze.
A może niech każdny przeczyta sobie na nowo kodeks fotografowania ptaków |
|
|
|
 |
tomax

|
Wysłany: 2004-05-11, 13:46
|
|
|
Nie zachecam do wyrzucania, ale nie publikowania ich w roznych galeriach,albumach. Chyba nie ma sie czym chwalic... Jesli ktos prowadzi badania, pisze prace o jakims gatunku - logiczne, ze musi je sfotografowac. To tak jak fotki sow ze sprawdzania koszy. Mi chodzi o to, zeby eliminowac umieszczanie amatorskich zdjec w internetowych galeriach itp. One chyba niczemu poza zaspokajaniem ciekawosci i "ambicji" nie sluza. |
|
|
|
 |
krotom

|
|
|
|
 |
tomax

|
Wysłany: 2004-05-11, 14:14
|
|
|
... wczytaj sie w sens mojego poprzedniego posta... Czy jest tam chociaz slowo o jakosci zdjec,profesjonalistach? Wyjasniam: amator - robi zdjecia dla wlasnej przyjemnosci, moze zeby sie nimi pochwalic. Zawodowiec robi przewaznie zdjecia dokumentalne dla jakiegos przyrodniczego pisma itp., ornitolodzy robia dla dokumentacji i "sluza one potomnym". Amator wlezie z butami w gniazdo i sie cieszy, ze ktos skomentuje potem jego zdjecie. Jesli takich zdjec od amatorow nikt by nie publikowal - "nie wlaziliby z butami w jajka" - przynajmniej o wiele mniej. Tyle w temacie. |
|
|
|
 |
krotom

|
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-05-11, 21:53
|
|
|
Ja jak się zastanowiłem to nie widziałem takich zdjęć w sieci. |
|
|
|
 |
tomax

|
Wysłany: 2004-05-11, 22:18
|
|
|
Hubert napisał/a: | Ja jak się zastanowiłem to nie widziałem takich zdjęć w sieci. |
Pewnie mi sie przysnilo...
Linkow nie podam-nie bede robil reklamy, ale nie przesadzasz czasem Hubert? Daleko nie trzeba szukac. |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-05-11, 22:29
|
|
|
Nie powiedziałem, że takich zdjęć nie ma, napisałem że takowych nie widziałem ,widzisz różnicę?? |
|
|
|
 |
|