Przesunięty przez: krotom 2011-11-09, 18:11 |
dylemat - jaki aparat cyfrowy wybrać |
Autor |
Wiadomość |
Hubert

|
Wysłany: 2004-03-08, 21:51
|
|
|
Czy jest taka cyfrówka, która nie jest doć droga i ma funkcje makrofotografii?? |
|
|
|
 |
kessy
Sokola Pani :>

|
Wysłany: 2004-03-08, 22:02
|
|
|
Nikon Coolpix 4500 - od 2 cm - od 2500zl |
|
|
|
 |
iczek_rys

|
Wysłany: 2004-03-08, 23:43
|
|
|
Hubert - z twoich pytan jasno wynika, ze z fotografia to wiele wspolnego dotad nie mailes.
Bez urazy, ale proponuje abys poczytal roche nawet najgorsze polskie pisma fotografczne (bo w Polsce sa tylko same zle !), potem kupil ze dwie ksiazki i wowczas po zapoazniu sie z literatura wrocil do tematu zakupu aparatu.
Twoje pytanie sa fundamentalne i porownujac do innych dziedzin to tak jakbys pytal o zakup samochodu, nie wiedzac ile zwyklke samochod ma kol...?
Zyczliwie doradzam blizsze zapoznanie sie z materia jaka jest techniczna strona fotografii, bo jesli kupisz aparat juz teraz to mozesz sie srodze rozczarowac, poniewaz ilosc dostepnych w nim funkcji tylko utrudni ci prace.
Ale juz na wstepie radze abys myslal o systemie rokujacym nadzieje za rozwoj. Tym systemem nie jest z pewnoscia Zenit ! Z cala sympatia to cofanie sie do epoki kamienia lupanego !
Najp[ierw jednak zbadaj temat o ktory pytasz.... ulatwisz sobie zycie i sam znajdziesz odpowiedzi na te podstawowe pytania. |
_________________ piotr biegaj, iczek_rys
http://www.piotrbiegaj.com |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-03-09, 11:55
|
|
|
Zenitem można robić bardzo dobre zdjęcia, tyle że trzeba mieć niezły obiektyw. To prawda, z fotografi? nie miałem zbyt wiele do czynienia, dlatego pytam się o takie rzeczy na forum, przecież ono od tego jest. Z aparatami cyfrowymi to trzeba w większoci umieć guzik wcisn?ć i do opcji wejć... Co do ksi?żek, to czytałem o fotografowaniu, i bynajmniej o cyfrówkach tam nie było. |
|
|
|
 |
emzar
lasowy

|
Wysłany: 2004-03-09, 14:41
|
|
|
kessy napisał/a: | od 2500zl |
jak widac niedroga jest pojeciem wzglednym |
|
|
|
 |
kessy

|
Wysłany: 2004-03-09, 14:46
|
|
|
No przeciez zartowalam Chce sobie kupic dobrego cyfraka, owszem, ale wydam na to wiekszosc swoich oszczednosci z ostatnich kilku LAT.
Mysle tylko teraz tylko jaki model... |
|
|
|
 |
emzar
lasowy

|
Wysłany: 2004-03-09, 16:22
|
|
|
kessy napisał/a: | No przeciez zartowalam Chce sobie kupic dobrego cyfraka, owszem, ale wydam na to wiekszosc swoich oszczednosci z ostatnich kilku LAT.
Mysle tylko teraz tylko jaki model... |
dobra, dobra, juz ja tam swoje wiem |
|
|
|
 |
kessy

|
|
|
|
 |
kivirovi

|
Wysłany: 2004-03-11, 13:25
|
|
|
iczek troche przesadza.
system to nie zona i nie musi byc zaraz na cale zycie.
Kup sobie obiektyw porob zdjecia, zamiast wedle jego porady cztac ksiegi o tym jak inni robili zdjecia. Jak juz troche porobisz to napiszesz post co dokupic, jak poprawic to czy tamto itd. droga przed toba dluga i przyjemna, powodzenia. |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-03-11, 13:49
|
|
|
Można też pożyczyć od znajomego 8)
A co do ksi?żek to nie widziałem ostatnio dobrej - sugeruję przejrzeć 4-płytowy poradnik National Geographic. Hubert - mogę Ci go pożyczyć (nie pamiętam czy to VCD czy DVD) |
_________________ www.Modraszka.pl |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-03-15, 18:01
|
|
|
Dobra, może mi kto doradzi.
Szukam ccyfrówki o takich parametrach:
-zoom optycczny 4-5x
-funkcja makrofotografi (opcjonalnie supermakro)
-jaka niezkorsza matryca
-najlepiej bez zoomu cyfrowego (co raczej jest nie molżiwe)
-wymienna karta pamięci
-mozliwoć somodzielnego ustawiania parametrów (przesłona, ostroć, czas nawietlania itd.)
Znacie co takiego w miare nie drogiego?? |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-03-15, 19:27
|
|
|
Nie znam ale polecam dpreview.com albo jeszcze lepiej napisać post na usenecie na liscie rec.foto.pl (bramka np. przez niusy.onet.pl lub gazeta.pl/usenet) i po jednym dniu będziesz miał kilkanascie propozycji |
_________________ www.Modraszka.pl |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-03-17, 19:03
|
|
|
wysłałem parę dni temu i nie miałem jak dot?d żadnej propozycji. |
|
|
|
 |
Anem

|
Wysłany: 2004-03-19, 10:00
|
|
|
Ja mam od jakichs 4 miesięcy Olympusa C-740 Ultra Zoom 10x optyczny; 3x cyfrowy; matryca 3 z kawałkiem mln. pixeli; zarówno automatyczne tryby jak i możliwoć manualnego ustawiania parametrów (przesłona, ISO, itp.) tryby makro i supermakro; zdjęcia nocne; funkcja panorama; karty pamięci xd-picture od 16MB do 256MB.
Aparat jest jak na swoj? cenę, która wynosi ok 2000 PLN na prawdę dobry. Do zdjęć z maksymalnym zoomem niezbędny jest statyw, bo ciężko utrzymać aparat bez drgań. Tak na prawdę, to dotychczas mało go sprawdziłem, ale jak się zrobi cieplej, to pójdzie w ruch.
Polecam.
P.S. Ostatnio w jakij gazecie ogl?dałem testy aparatów i w swojej klasie, znaczy w klasie aparatów z 10x zoomem, 3 mln. matryc? i cen? 2000-2500 był najlepszy. |
|
|
|
 |
krotom
administrator ludź od prądu

|
|
|
|
 |
|