Przesunięty przez: krotom 2011-11-09, 14:13 |
Dobre aparaty cyfrowe |
Autor |
Wiadomość |
Derwal

|
Wysłany: 2016-03-16, 21:44
|
|
|
Do tej pory kilka razy wykonywałem zdjęcie dokumentujące obserwację i męczyłem się zestawem "telefon+lornetka". Od dzisiaj pomagać sobie będę Canonem SX50. Po pierwszym spacerze wiele powiedzieć nie mogę, ale raczej lornetki już nie będę brać w teren Żadnego "atlasika" dzisiaj nie zrobiłem. Aparat przede wszystkim do dokumentacji i gdyby mi się udało zrobić jakieś przyzwoite zdjęcie to wpakuję je tutaj Na dziś dzień kilka obrazujących "potencjał". Dziękuję polecającym ten aparat. |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2016-04-17, 10:10
|
|
|
Pytanie do osób śledzących rynek ultra-zoomów - pojawiła się może ostatnio jakaś ciekawa alternatywa? Aparat głównie na ptaki, na cenę póki co przymknijmy oko . |
|
|
|
 |
czajka89
|
Wysłany: 2016-05-06, 19:42
|
|
|
Nikon wypuścił nowy ultra-zoom coolpix p900 z 83-krotnym zoomem optycznym. Jestem bardzo ciekawa testów. |
|
|
|
 |
78
|
Wysłany: 2016-05-07, 08:42
|
|
|
Od roku używam Lumixa Fz-72. Przyzwoity aparat za przyzwoita cenę. |
|
|
|
 |
Todus

|
Wysłany: 2016-05-08, 17:04
|
|
|
Od dwóch miesięcy używam Coolpixa P900 i jestem z niego bardzo zadowolony. Ogromny zoom daje doskonałe możliwości przy dokumentowaniu obserwacji. Jednak przy obiektach w ruchu, szczególnie na dużych powiększeniach ciężko uzyskać zadowalające efekty. Jaskółki i rybitwy są dla niego za szybkie. W załącznikach kilka strzałów, wszystkie z ręki.
 |
_________________ Robert Tkocz |
|
|
|
 |
Digi24
|
Wysłany: 2016-07-11, 13:14
|
|
|
Skłaniałbym sie ku Nikonowi natomiast tanio nie będzie. Wszystkie ultra-zoom'y mam od nich i zawsze robiły różnicę http://digital24.pl Po prosu swietny sprzęt! |
|
|
|
 |
Emen
|
Wysłany: 2016-08-20, 17:11
|
|
|
Używam Nikon Coolpix P900 od wiosny. Nawet nie był drogi, udało mi się znaleźć ofertę poniżej 2 tysięcy. Oczywiście cały czas się go uczę, ale na razie jestem zadowolony. Zoom - potęga! Z murku w ujściu Wisły na prawym brzegu (od Mikoszewa) fotografowałem foki leżące na łasze - kto był, ten wie, jaka to odległość. Tu już bez statywu się nie dało, ale rybitwy na wyspie spokojnie fociłem z ręki. W locie rzeczywiście trochę trudniej, ale jak się człowiek uprze....
Plusem jest duża szybkość - odpala się błyskawicznie, szybko łapie ostrość. No i, jak to kompakt - z maksymalnego zoomu do funkcji makro można przejść jednym ruchem pokrętła, nie zmieniając pozycji. Przy lustrzance niemożliwe
Minusy to kiepskie wyważenie - leci na pysk okrutnie, długo uczyłem się go trzymać. Jest stosunkowo delikatny, co przekłada się na wagę, choć i tak lekki nie jest. No i bateria - czytałem opinie, że słaba, ale mnie wytrzymała półtora dnia ostrego focenia, więc nie jest najgorzej. |
|
|
|
 |
Szoguniasty

|
Wysłany: 2016-10-16, 10:20
|
|
|
Cześć,
Chciałbym spytać o wybór filtru i osłonę przeciwsłoneczną do coolpix p900. Filtr znalazłem taki : http://www.cyfrowe.pl/apa...ital-67-mm.html
Co o nim sądzicie ? Jaką osłonę możecie polecić ?
Pozdrawiam. |
_________________ "Będziemy chronić
Tylko to, co kochamy;
Będziemy kochać
Tylko to, co rozumiemy;
Będziemy rozumieć
Tylko to, co poznamy." |
|
|
|
 |
kivirovi

|
Wysłany: 2016-10-16, 11:15
|
|
|
Nad oslona to się można zastanowić sa np dosc poreczne gumowe... ale ja jestem generalnie przeciwnikiem filtrów. Tan zalinkowany jest chyba dobry, tylko generalny pomysł używania jakiejś szybki z przodu pogarszającej jakość obrazu i o wartosci 10% aparatu wydaje mi się niezrozumialy. |
_________________ Nikon hg 8x32, Kowa 20-60x88, TS-PZ 680-1000/7.7-11.4
Pentax K-5, Σ17-70/4
Panasonic gx7, S30/2.8, 100-300/4-5.6 |
|
|
|
 |
Szoguniasty

|
Wysłany: 2016-10-16, 12:35
|
|
|
Czyli wg Ciebie to zbędne akcesoria bez których obejdzie się aparat ? Jakbyś mógł podać z doświadczenia zalety i wady filtrów
Pozdrawiam. |
_________________ "Będziemy chronić
Tylko to, co kochamy;
Będziemy kochać
Tylko to, co rozumiemy;
Będziemy rozumieć
Tylko to, co poznamy." |
|
|
|
 |
kivirovi

|
Wysłany: 2016-10-16, 13:19
|
|
|
Pogarszaja jakosc obrazu.
Daja zludna ochrone przed uderzeniami. Generalnie od tego jest jednak dekielek. Zwroc uwage, ze lornetki i lunety sa bardziej narazone na uszkodzenia, a nikt do nich nie zaklada filtra... Oslona to czesciowo tez zapewni ochrone. Ale generalnie aparaty szybciej się starzeja niz tluka. Za 3 lata zaczniesz szukać nowego...
Generalnie, jest to pierwszy gadżet jaki ci wciskając przy zakupie aparatu. Osłoną zresztą tez przydaje się rzadziej niż większość ludzi sadzi, a jest dość upierdliwa w noszeniu. |
_________________ Nikon hg 8x32, Kowa 20-60x88, TS-PZ 680-1000/7.7-11.4
Pentax K-5, Σ17-70/4
Panasonic gx7, S30/2.8, 100-300/4-5.6 |
|
|
|
 |
Marlut

|
Wysłany: 2016-10-16, 17:51
|
|
|
Szoguniasty napisał/a: | Czyli wg Ciebie to zbędne akcesoria bez których obejdzie się aparat ? Jakbyś mógł podać z doświadczenia zalety i wady filtrów
Pozdrawiam. | Filtr jako ochrona obiektywu może się przydać jeśli fotografujesz rajdy samochodowe, kolarstwo górskie czy podobne dyscypliny, gdzie istnieje realna szansa uderzenia jakiegoś odprysku w obiektyw. Wadą tanich filtrów jest jakość wpływająca negatywnie na zdjęcia a drogich... cena.
Natomiast osłona przeciwsłoneczna to bardzo przydatny wynalazek. |
|
|
|
 |
JerrY

|
Wysłany: 2016-10-16, 21:09
|
|
|
Hm, z tego co czytałem na optyczne.pl spadek jakości zdjęć przy niedrogich (nie najtańszych) filtrach jest pomijalny.l Za to strach jak się o coś puknie w terenie dużo mniejszy. Nie wiem czemu odradzacie filtry, moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie - szczególnie przy niewymiennej optyce (zaawansowane kompakty) |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych |
|
|
|
 |
Marlut

|
Wysłany: 2016-10-16, 21:38
|
|
|
Nie przypominam sobie bym uderzył o coś przednią soczewką, raczej bokiem obiektywu czy samym aparatem. Oczywiście jeśli ktoś chce to bardzo proszę, ja jednak zdecydowanie polecam osłonę przeciwsłoneczną. |
|
|
|
 |
JerrY

|
Wysłany: 2016-10-17, 20:05
|
|
|
I tam, nie raz w terenie odkłada się aparat a to tu, a to tam. Czasem się pulknie o skałkę, czasem się z czegoś zsunie itp. itd. Ja polecam, nie raz się dzięki tej ochronie "udało".
Pzdr |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych |
|
|
|
 |
|