FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmierzchnica trupia główka
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2005-09-10, 19:40   Zmierzchnica trupia główka

Ja mam pytanko do entomologów. Jaki jest obecnie status trupiej głowki. Chodzi mi o to, kiedy ostatnio w Polsce była stwierdzona. A może regularnie zalatuje, ale b. rzadko jest obserwowana! Wiem, że pojawiała się kiedy często w podobnym okresie jak z. powojowiec. Może wród fachowców stwierdzenia tego gatunku to wielka tajemnica, ale jestem bardzo ciekaw... :tup: Czy s? jakie wieci od pszczelarzy?! Niegdy, zdaje się, uważana była za szkodnika, bo wchodziła do uli i wyjadała pokarm pszczołom...

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2005-09-10, 23:54   

trupia głowka duzo nie wyje wiec z tego powodu nie moze byc uznana za szkodnika, raczej uszkadza cos tam w ulu tak gdzies uslyszałem a moze to byc zwykły przes?d, ja trupia główke nigdy nie spotkałem w zadnej formie a przelazlem z latarka wiele kartoflisk i czasem byłem goniony przez rolnikow, trupia glowke zobaczylem dopiero wtedy gdy moja mama kupila mi na allegro w prezencie na swięta, niestety bez etykiety z hodowli wiec bez wartoci naukowej, proponuje z tym pytaniem zgłosic sie na forum www.entomo.pl tam Pan Grzesiek Banasiak powinien udzielic ci satysfakcjonujacej informacji, w Polsce trudno spotkac ciezko ten gatunek gdyz jego trasy przelotu obejmuja bardziej na zachód, w jakiejs ksi?żce węgierskiego badacza motyli były nawet rozrysowane trasy przelotu trupiej główki, autora nie pamietam ale jutro moze sobie przypomne

Jurek7 

Wysłany: 2005-09-11, 19:28   

Kiedy było spotkanie CMoka w entomologii SGGW i ogl?dalimy żywe trupie główki i chrz?szcza goliata. :) Ciekawszy ubaw niż samo zebranie ;)

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-09-11, 20:40   

Kilkanacie lat temu w okolicy Leska spotkałem g?sienicę i tyle moich obserwacji na temat tego motyla.
Ojciec znajomego (motylarza) widział raz imago w okolicach Ostrowca ?w. kilka lat temu.

Mirek 

Wysłany: 2005-09-11, 20:42   

Czyli od czas u do czasu się pojawia...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-09-11, 21:27   

Tomasz Kosut napisał/a:
Kilkanacie lat temu w okolicy Leska spotkałem g?sienicę

czyli rozmnaża się w Polsce?? ja mylałem ze tylko zalatuje! :roll:

grzegorzb 

Wysłany: 2005-09-13, 07:55   

Tetrao napisał/a:
czyli rozmnaża się w Polsce?? ja mylałem ze tylko zalatuje!

gwoli ucilenia - za rozmnożenie możemy uznać tylko sytuacje gdy dany gatunek przechodzi pełny cykl rozrodczy . W Polsce mamy doczynienia z sytuacj? gdy latem zalatuj? do Polski - były tez doniesienia ze skandynawii zapłodnie samice które składaj? jajka . Osobniki doroasłe odlatuj? jesieni? na południe za g?sienice nawet jeli zdołaj? dojć do "fazy" poczwarki to gina - zabija je temperatura poniżej 6-7 stopni C.
Co do pytania zasadniczego - od czasu jak można przywić sobie z Pragi poczwarki do hodowli i samemu prowadzicich rozmnażanie przestała być tak? rewelacj?. Doniesienie sa praktycznie coroczne - głównie z południa Polski - Pieniny - Tatry , Bieszczady. Była jakies 2-3 lata temu wykazana z puszczy kozienickiej , został również jeden okaz martwy znaleziony w domku letniskowym (za okiennic?) niedaleko Siedlec.
Po prostu trzeba swiecić - wtedy prawdopodobieństwo wzrasta.

PiotrekGuzik 

Wysłany: 2005-09-13, 12:01   

grzegorzb napisał/a:
gwoli ucilenia - za rozmnożenie możemy uznać tylko sytuacje gdy dany gatunek przechodzi pełny cykl rozrodczy.

A z trupi? główk? tak nie jest? Przecież motyle z południa przylatuj? w czerwcu, składaj? jajka i gin?... Motyle, które można obserwować w jesieni (podobnie jak w przypadku powojowca) s? potomkami tych z czerwca...

Pozdrawiam
Piotrek

grzegorzb 

Wysłany: 2005-09-13, 13:18   

PiotrekGuzik napisał/a:
A z trupi? główk? tak nie jest? Przecież motyle z południa przylatuj? w czerwcu, składaj? jajka i gin?... Motyle, które można obserwować w jesieni (podobnie jak w przypadku powojowca) s? potomkami tych z czerwca...

no nie dokońca :mrgreen: obserwujemy bowiem te same osobniki które przylatuja w czerwcu - zas jesieni? czasami - zresztę czeciej niż imago w kartofliskach przy wykopkach znajduje sie poczwarki.
gdyby była uznana za gatunek krajowy to była by na licie gatunków objętych ochrona - a nie jest przecież :wink:

Pawelele 

Wysłany: 2005-09-13, 13:36   

A możecie zalinkować jak? przyzwoit? fotę takiej poczwarki? Trudna jest do odróżnienia czy raczej oznacza się j? bez problemów?

Marfu 

Wysłany: 2005-09-13, 13:40   

Wielka z taka traba, jak to u zawisaków z rodzaju Sphinx i pokrewnych...

bysiu 

Wysłany: 2005-09-13, 13:51   

Wielka ale bez tr?by :wink:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-09-13, 13:55   

Tak jak to jest z uznaniem owada za krajowego? Czy g?sienice, poczwarki nie s? juz dowodem ich rozmnażania? Przyznam się że nie bardzo rozumiem.

U ptaków żeby mówiło się o pewnym lęgu musi być zniesienie jaj. Niezależnie od sukcesu lęgowego :roll:

[ Dodano: 2005-09-13, 15:01 ]
Ja mam szczęcie posiadać taki okazik, marny bo marny czache widać :wink:

http://www.bocian.org.pl/...opic.php?t=1884

PiotrekGuzik 

Wysłany: 2005-09-13, 14:33   

grzegorzb napisał/a:
gdyby była uznana za gatunek krajowy to była by na licie gatunków objętych ochrona - a nie jest przecież :wink:

Nie do końca łapię Twój to rozumowania Grzegorzu... WeĽmy np. fruczaka goł?bka - wydaje on u nas nawet dwa pokolenia (w sprzyjaj?cych warunkach), czy jest to już gatunek krajowy, czy nie?
Zreszt? ochrona trupiej główki i innych migruj?cych do nas gatunków nie ma większego sesnu, bo nie zwiększa ona ich populacji w przyszłych latach (zależy ona przecież tylko i wył?cznie od tego ile osobników przyleci do nas z południa...)

Pozdrawiam
Piotrek

Aneta 
moderator

Wysłany: 2005-09-13, 14:40   

Pawelele napisał/a:
A możecie zalinkować jak? przyzwoit? fotę takiej poczwarki? Trudna jest do odróżnienia czy raczej oznacza się j? bez problemów?

Fotka jest na tej stronie (wraz z opisem po ang.):
http://tpittaway.tripod.com/sphinx/a_atr.htm

Tetrao napisał/a:
Tak jak to jest z uznaniem owada za krajowego? Czy g?sienice, poczwarki nie s? juz dowodem ich rozmnażania? Przyznam się że nie bardzo rozumiem.

Musi być stała populacja - imagines składaj? jaja, wylęgaj? się z nich g?sienice, te się przepoczwarczaj?, a z poczwarek wylęga się następne pokolenie, które składa jaja, z nich wylęgaj? się g?sienice, itd... W przypadku atroposa ten łańcuszek zostaje przerwany, bo - jak to już tu pisano - poczwarki tego gatunku nie s? w stanie przetrwać w naszym klimacie, zatem nie ma z nich kolejnego, rodzimego pokolenia.

Odpowiedz do tematu