mam pytanko : Czy w śródlądowych źródlłach solankowych występują jakieś bezkręgowce chodzi mi oczywiście o polskie źródliska.Texty typu Artemia salina mnie nie interesią mam jesze pytanie pośrednio sie tym wiążące Mianowicie na Ponidziu w wyniku krasu istnieje sporo stanowisk roślinności halofitowej choć wynika to z duzej zawartości węglanu wapnia {bo solanki sa tylko 2} i pewnie jeszcze innych domieszek mineralnych np w Gackach w wyrobiskach pH jest ok 10 i na brzegu florystycznie jest ciekawie Interesi mnie czy potencjalnie w wodzie jest tak samo
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Na polskich solniskach, tak śródlądowych jak i nadmorskich są ciekawe muchówki, np. z Chironomidae i Ceratopogonidae (ochotki i kuczmany). Ich larwy rozwijają się w tym słonym gnoju wśród nitkowatych glonów. Zapytaj Patrycji Dominiak z Katedry Zoologii Bezkręgowców UG o detale. Kiedyś Szadziewski publikował coś o muchach z polskich solnisk. Część tych gatunków występuje wyłącznie na takich siedliskach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum