FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Słonowodne bezkręgowce
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2008-01-30, 00:02   Słonowodne bezkręgowce

mam pytanko : Czy w śródlądowych źródlłach solankowych występują jakieś bezkręgowce :idea: :?: chodzi mi oczywiście o polskie źródliska.Texty typu Artemia salina mnie nie interesią :idea: ;) mam jesze pytanie pośrednio sie tym wiążące :idea: Mianowicie na Ponidziu w wyniku krasu istnieje sporo stanowisk roślinności halofitowej choć wynika to z duzej zawartości węglanu wapnia {bo solanki sa tylko 2} i pewnie jeszcze innych domieszek mineralnych np w Gackach w wyrobiskach pH jest ok 10 i na brzegu florystycznie jest ciekawie :idea: :> Interesi mnie czy potencjalnie w wodzie jest tak samo :idea: :>

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-05-03, 19:56   

Na polskich solniskach, tak śródlądowych jak i nadmorskich są ciekawe muchówki, np. z Chironomidae i Ceratopogonidae (ochotki i kuczmany). Ich larwy rozwijają się w tym słonym gnoju wśród nitkowatych glonów. Zapytaj Patrycji Dominiak z Katedry Zoologii Bezkręgowców UG o detale. Kiedyś Szadziewski publikował coś o muchach z polskich solnisk. Część tych gatunków występuje wyłącznie na takich siedliskach

Odpowiedz do tematu