FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Skorpion w Polsce?
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-06-02, 08:45   Skorpion w Polsce?

Witam wszytskich, dzisiaj na lekcji Biologi moja nauczycielka powiedziała, że w Polsce wystepuje gatunek skorpiona! Czy to prawda? Jak tak, to gdzie występuje? Nigdy bynm sie nie spodziewał. Wiem, że w Agnli jest, ale on jest tam przypadkowo, ale u nas? Z góry dzieki za odpowiedĽ.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-06-02, 08:46   

może mylała o modliszce? :]

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2005-06-02, 08:57   

U nas skorpiona przypomina płoszczyca szara ale to tylko przypomina :wink:

amikosik 

Wysłany: 2005-06-02, 08:58   

Może występuje tak jak zółw czerwonolicy?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-06-02, 09:00   

na takiej zasadzie to wiele gatunków występuje zależy co komu spindoli :D np. pytony też występuj? - jeden przez miesi?c mieszkał na SGGW między rurami w piwnicy :D

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-06-02, 09:03   

mopek napisał/a:
może mylała o modliszce?

a modliszki s? , jak najbardziej. mam kilka zdięć z sieci, kóre wiem że były robione w Polsce.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-06-02, 09:14   

Corvus napisał/a:
a modliszki s?

dlatego pomylałem, że może się pani popindoliło ;)

jak bylimy w Magurskim PN to opowiadali, że bywaj? miejsca gdzie jest ich cała masa :]

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-06-02, 09:25   

mopek napisał/a:
jak bylimy w Magurskim PN to opowiadali, że bywaj? miejsca gdzie jest ich cała masa

może takie ?? :]

modlicha.JPG
Plik ściągnięto 606 raz(y) 37.86 KB

modlich.JPG
Plik ściągnięto 603 raz(y) 22.57 KB

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-06-02, 09:43   

Nie, na pewno chodziło jej o skorpiona, bo mowa była o zwierzętach jadowitych. Także wytężcie umysły i pomóżcie. :) A o modliszkach to jaknajbardziej widziałem.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-06-02, 14:50   

Moze chodzilo o zaleszczotka? Jest podobny do skorpiona tyle ze nie ma ogona ;)

Moze ktos zamiesci jakas fotke?

Maciej M 

Wysłany: 2005-06-02, 14:56   

Takie rzeczy się zdarzaj?, kiedy nauczyciele sami nie wiedz?, co mówi?. Moja nauczycielka od biologii twierdzi, że prawdziwka lub kanię można pomylić z silnie truj?cym muchomorem sromotnikowym, a trzeba być chyba skończonym idiot?, żeby zrobić co takiego.
Ale lepsza była moja stara nauczycielka w podstawówce, to było kieedy, może w 2 klasie, ale jeszcze to pamiętam. Otóż wiecie chyba, że Polska graniczy od północy z Rosj?, z Obwodem Kaliningradzkim. To jest oczywiste i jasne. Natomiast moja nauczycielka mówiła, że absolutnie nie jest to Rosja, tylko Estonia! Wszyscy się z ni? kłócili, takie małe dzieci, ale ona dalej mówiła, że to Estonia. A wiecie, gdzie jest Estonia...
Tacy nauczyciele się zdarzaj?. W Polsce nie ma żadnych skorpionów, jedyne, co może przypominać choć trochę skorpiona to włanie płoszczyca szara, lub bliżej z nim spokrewniony malutki zaleszczotek, który jednak nie ma ogona i jest całkowicie nieszkodliwy.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-06-02, 15:06   

Maciej M napisał/a:
kanię można pomylić z silnie truj?cym muchomorem sromotnikowym,
WyobraĽ sobie, że mozna, jakis czas temu było o tym głono w mediach, bo sporo ludzi wtedy już było skazanych na mierć i żyli z t? wiadomoci?.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-06-02, 20:05   

Masz rację Hubi - że można kanię ze sromotnikiem pomylić. I ma rację Maciej M pisz?c, że trzeba być idiot?, by tak uczynić. Jak się nie umie różnicować tych dwóch gatunków (co w przypadku dojrzałych owocników jest proste - a samych młodych nie należy zbierać) - to nie wolno zbierać "kań" :lol: [To różnicowanie nie musi być wiadome - typu "grzyb ma przesuwaln? obr?czkę na trzonie, nie ma pochwy u dołu trzonu, ma łuski na kapeluszu, etc. - to go ładuję do koszyka"]. Wiejskiemu grzybiarzowi, który posiadł od rodziców wiedzę, jakie grzyby zbierać - albo inszemu dowiadczonemu - wystarczy spojrzeć i już wie... Truj? się miejskie idioty...niektórzy to zjawisko komentuj? : ewolucja trwa :twisted:

Maciej M 

Wysłany: 2005-06-02, 22:13   

Dokładnie tak! A pomylilibycie borowika szlachetnego z szatańskim (Boletus satanas)? Bo moja nauczycielka od biologii twierdzi, że jst to bardzo prawdopodobne i bardzo niebezpieczne! :lol: Po pierwsze: Borowik szatański nie występuje w Polsce. Po drugie: Jest truj?cy, ale słabo. Po trzecie: Boletus edulis Boletus satanas
Pomylulibycie te dwa gatunki?

Tak to jest, niedoinformowani nauczyciele, którzy na oczy nie widzieli prawdziwka (lub skorpiona) często popełniaj? takie błędy.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-06-03, 08:35   

Kejbii napisał/a:
Wiejskiemu grzybiarzowi, który posiadł od rodziców wiedzę, jakie grzyby zbierać - albo inszemu dowiadczonemu - wystarczy spojrzeć i już wie... Truj? się miejskie idioty...niektórzy to zjawisko komentuj? : ewolucja trwa

KB..................... masz odemnie nominację na "pierwszego krasomówce Forum": za wypowiedĽ. piękna. strasznie mi się spodobała. :res:

Odpowiedz do tematu