Witam wszytskich, dzisiaj na lekcji Biologi moja nauczycielka powiedziała, że w Polsce wystepuje gatunek skorpiona! Czy to prawda? Jak tak, to gdzie występuje? Nigdy bynm sie nie spodziewał. Wiem, że w Agnli jest, ale on jest tam przypadkowo, ale u nas? Z góry dzieki za odpowiedĽ.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
na takiej zasadzie to wiele gatunków występuje zależy co komu spindoli np. pytony też występuj? - jeden przez miesi?c mieszkał na SGGW między rurami w piwnicy
Nie, na pewno chodziło jej o skorpiona, bo mowa była o zwierzętach jadowitych. Także wytężcie umysły i pomóżcie. A o modliszkach to jaknajbardziej widziałem.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Takie rzeczy się zdarzaj?, kiedy nauczyciele sami nie wiedz?, co mówi?. Moja nauczycielka od biologii twierdzi, że prawdziwka lub kanię można pomylić z silnie truj?cym muchomorem sromotnikowym, a trzeba być chyba skończonym idiot?, żeby zrobić co takiego.
Ale lepsza była moja stara nauczycielka w podstawówce, to było kieedy, może w 2 klasie, ale jeszcze to pamiętam. Otóż wiecie chyba, że Polska graniczy od północy z Rosj?, z Obwodem Kaliningradzkim. To jest oczywiste i jasne. Natomiast moja nauczycielka mówiła, że absolutnie nie jest to Rosja, tylko Estonia! Wszyscy się z ni? kłócili, takie małe dzieci, ale ona dalej mówiła, że to Estonia. A wiecie, gdzie jest Estonia...
Tacy nauczyciele się zdarzaj?. W Polsce nie ma żadnych skorpionów, jedyne, co może przypominać choć trochę skorpiona to włanie płoszczyca szara, lub bliżej z nim spokrewniony malutki zaleszczotek, który jednak nie ma ogona i jest całkowicie nieszkodliwy.
Masz rację Hubi - że można kanię ze sromotnikiem pomylić. I ma rację Maciej M pisz?c, że trzeba być idiot?, by tak uczynić. Jak się nie umie różnicować tych dwóch gatunków (co w przypadku dojrzałych owocników jest proste - a samych młodych nie należy zbierać) - to nie wolno zbierać "kań" [To różnicowanie nie musi być wiadome - typu "grzyb ma przesuwaln? obr?czkę na trzonie, nie ma pochwy u dołu trzonu, ma łuski na kapeluszu, etc. - to go ładuję do koszyka"]. Wiejskiemu grzybiarzowi, który posiadł od rodziców wiedzę, jakie grzyby zbierać - albo inszemu dowiadczonemu - wystarczy spojrzeć i już wie... Truj? się miejskie idioty...niektórzy to zjawisko komentuj? : ewolucja trwa
Dokładnie tak! A pomylilibycie borowika szlachetnego z szatańskim (Boletus satanas)? Bo moja nauczycielka od biologii twierdzi, że jst to bardzo prawdopodobne i bardzo niebezpieczne! Po pierwsze: Borowik szatański nie występuje w Polsce. Po drugie: Jest truj?cy, ale słabo. Po trzecie: Boletus edulisBoletus satanas
Pomylulibycie te dwa gatunki?
Tak to jest, niedoinformowani nauczyciele, którzy na oczy nie widzieli prawdziwka (lub skorpiona) często popełniaj? takie błędy.
Wiejskiemu grzybiarzowi, który posiadł od rodziców wiedzę, jakie grzyby zbierać - albo inszemu dowiadczonemu - wystarczy spojrzeć i już wie... Truj? się miejskie idioty...niektórzy to zjawisko komentuj? : ewolucja trwa
KB..................... masz odemnie nominację na "pierwszego krasomówce Forum": za wypowiedĽ. piękna. strasznie mi się spodobała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum