Mam takie pytanie, może kto wie... jaki czas temu (będzie już ze 2 lata) wyłowiłem z rzeki (dno piaszczyste, nurt doć szybki, głębokoc do góra metra i to w dołkach) małża. Był cały czarny... Ogólnie wygl?dało to na skójkę, ale czy one mog? być całkowicie czarne (pytanie oczywicie nie dotyczy perłoródki i skójki gruboskorupowej - te z natury rzeczy s? czarne, z tego co się orientuję)? [ta czerń była z tego co pamiętam taka jak na grzbiecie tego biegn?cego wilka na dole tego postu ]
_________________ "Zabiorę cię ze sob?, jeli chcesz.
Poczujesz, zobaczysz, jeli tylko potrafisz, przebudzić się."
WItaj WIlku
Niektóre skójki mog? być prawie czarne. Zarówno skójka malarska jak i zaostrzona mog? czarnieć. Jest zwi?zane z osadami w których się zagrzebuj?. Piszesz, że dno było piaszczyste, więc w grę może wchodzić skójka gruboskorupkowa.
Czy oznaczyłe tego małża? Jeli masz zdjęcie lub skorupkę to chętnie oznaczę.
Pozdrawiam
Siema!
Dzięki za odpowiedĽ. Niestyety nie oznaczyłem tego małża. Nie posiadałem wtedy stosownej literatury. Skorupki nie mam, ponieważ zwierzę było jak najbardziej żywe.
_________________ "Zabiorę cię ze sob?, jeli chcesz.
Poczujesz, zobaczysz, jeli tylko potrafisz, przebudzić się."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum