Witam!!! niedawno mój rak znajdujacy się w akwarium zrzucił skorupę.Mam pytanie czy j? mozna jako spreparować,by była trwalsza i ładniej wygl?dała?
Pozdrawiam
Robert
też miałem kiedy raki w akwarium, mam i teraz ale raczej malutkie(do5cm) i jak mi zrzucały skorupę to po prostu j? wyjmowałem z wody by wyschła , i to wszystko. Jako specjalnie preparować raczej nie trzeba.
Ten mój to rak pręgowany,teraz ma ok.8cm,kiedys osi?gnie ok.15cm.
Ta skorupa ciekawie wygl?da(robi się czerwonawa) i dlatego pomylałem,czy przypadkiem nie można jej
czym pokryć itp.,by zachowała ten stan przez cały czas.
Pozdrawiam
wiem dokładnie jak wygl?da rak pręgowany(-ty) czyli chwast pochodz?cy z Ameryki Północnej. też mam wł?nie takie i uważam ze najładniej wygl?daj? po ugotowaniu,
s? wtedy czerwone, no i dobrze smakuj?
wiem dokładnie jak wygl?da rak pręgowany(-ty) czyli chwast pochodz?cy z Ameryki Północnej. też mam wł?nie takie i uważam ze najładniej wygl?daj? po ugotowaniu,
s? wtedy czerwone, no i dobrze smakuj?
Corvus, przejawiasz cechy sadystyczne Mam nadzieję, że nie zamierzasz wrzucić grzałki do swego akwarium ...
Corvus, przejawiasz cechy sadystyczne Mam nadzieję, że nie zamierzasz wrzucić grzałki do swego akwarium ...
nie no, tych co mam w akwarium nie zamierzam gotować, ale co roku zdaża mi się gotować i jeć raki , czy to na Mazurach, czy to jak w tym roku na żwirowniach w Międzyrzecu Podlaskim. Zbieralimy je w nocy, wtedy wychodz? na płyciznę i rano gotowalimy w lekko osolonej wodzie.
A tak na marginesie... czy jako przed gotowaniem się takiego raka umierca
z tego co wiem to wrzuca się je na żywca do wrz?tku
Pytanie co Corvusa: czy po ugotowaniu raka w jego głowie znajdowałe też tak? a'la biał? "pastylkę" a jeli tak to może wiesz co to jest
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Witam!!! Miałem nadzieję, że zasięgnę jakiej konkretnej informacji, ale tu widzę głupi? gatkę o gotowaniu! Nie o takie porady mi chodziło.Jak Panowie chcecie sobie pogadać o sprawach kulinarnych to najlepsze będzie forum o gotowaniu.
Hans ja mam w domu zasuszonego kraba i raczej nie zmienil koloru (tez jest czerwony) Nie wiem czy konieczne jest preparowanie?
Znalazlem go juz martwego, wysuszylem na sloncu i przywiozlem do domu, koloru nie zmienil a nic z nim nie robilem.
a o jakie konkrety Ci chodziło, ???? co tu preparować???? to zwykły pancerz, nie wymaga preparowania, wyjmij z wody niech wyschnie i już............a jak chcesz zeby Ci pięknie skorupki wieciły na półeczce to jeszcze polakieruj.........cudo..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum