FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
preparowanie raka
Autor Wiadomość
mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-09-26, 18:09   

Hans, spokojnie - cierpliwoci. Jest u nas na forum orconectes - czołowy specjalista od raków w Polsce i na pewno wie jak raki preparować (widziałem u niego wiele okazów). Teraz z tego co wiem siedzi w terenie ale pewnie jak wróci to odpowie (wysłałem do niego PW w tej sprawie)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Mirek 

Wysłany: 2004-09-26, 20:58   

Rakolubom zalecam przeczytanie artykułu o naszych rakach: http://www.bocian.org.pl/biuletyn/2001/b2a31.php

grzegorzb 

Wysłany: 2004-09-27, 07:24   

Co do preparowania - w laach 30` wyszła ksi?zka a w zasadzie zbiór kolejnych zeszytów o preparowaniu wszystkich grup kręgowców i bezkręgowców pt. Zasady i techniki preparowania zwierz?t - powinna być w każdej większej bibliotece- na pewno jest na Wilczej w Warsyawie + postaram si do niej dotrye i dam ynac co i jak

orconectes 

Wysłany: 2004-09-28, 08:03   

Witajcie fani raków,
co do preparowania:etap pierwszy to efektowne rozlozenie wylinki,
po drugie suszenie w temp. pokojowej z dala od zrodel wybitnego ciepla lub slonca. W raczym pancerzu wystepuje kilka barwników, m.in krustaceorubina, która nadaje czerwone zabarwienie pancerza (zwłaszcza po ugotowaniu). Jest to najtrwalszy barwnik st?d tonacja wylinki może stopniowo dochodzić do czerwnieni. Faktem jest ze najlepiej zabezpieczać lakierem ale nalezy rowniez zwracac uwagę na mole - przepadaj? wręcz za pancerzami raków, tocz?c je od rodka.A kiedy w pełni się zadomowi? to z raczka robi? się na puzzle.
Corvus pytanko, czy na pewno w Miedzyrzeczu jest "pręgus"? Kilka lat temu miałem wieci, że siedzi tam rak błotny, niestety nie miałem okazji zweryfikować tego.
Ach, tak wogóle Siostry i Bracia chyba zgłoszę do mopka postulat o "otworzenie" forum dla raków - wszelkiego autoramentu.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-09-28, 08:15   

orconectes napisał/a:
[...]Ach, tak wogóle Siostry i Bracia chyba zgłoszę do mopka postulat o "otworzenie" forum dla raków - wszelkiego autoramentu.

znalezłem w sieci jedno wył?cznie racze forum, można je zobaczyć tutaj (link do niego znajduje się na dole strony)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-09-28, 08:19   

Cytat:
Corvus pytanko, czy na pewno w Miedzyrzeczu jest "pręgus"? Kilka lat temu miałem wieci, że siedzi tam rak błotny, niestety nie miałem okazji zweryfikować tego.

heja Orconectes, najprawdopodobniej chodzi nam o dwa różne miejsca. Ty piszesz o Międzyrzeczu a ja o Międzyrzecu Podlaskim. Miasto to znajduje sie ok 40km od Siedlec jad?c tras? A2 wkierunku wschodnim, można powiedzieć ze miedzy Siedlcami a Biał? Podlask?. I tam jest napewno rak pręgowaty(Amerykański)

orconectes 

Wysłany: 2004-09-28, 08:32   

Sorki, po prostu nie dodałem Podlaski a własnie o to Międzyrzecze mi chodziło. Dzięki Corvus za wieć aczkolwiek szkoda, ze to jednak nie błotny -tak ich bolesnie mało :cry:
Swego czasu pod Radzyniem Podl. było ciutkę szlachetnego raczka (ze 4 lata temu).
A co do raczego forum to po co pultac sie po innych stronkach skoro Forum Bociana to FORUM BOCIANA.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-09-28, 08:47   

orconectes napisał/a:
[...]po co pultac sie po innych stronkach skoro Forum Bociana to FORUM BOCIANA.

moim zamysłem nie było reklamowanie (a tym bardziej odsyłanie Cię do) konkurencyjnego forum tylko informacja że takowe wogóle istnieje :roll:

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

orconectes 

Wysłany: 2004-09-28, 11:35   

Nie spoko, dzieki za namiar. Jest tez cos m.in o rakach w http://www.mikrojezioro.met.pl/spis.html
a w rakachpolski znalazlem nieco plagiatu :evil: !!! szkoda,ze autor tamtej strony jest anonimowy.
na razicho

Mirek 

Wysłany: 2004-09-28, 18:22   

Zajrzałem przed chwil? na racze forum, ale póki co tam sie prawie nic nie dzieje (1 zarejestrowany uzytkownik) :(

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-09-29, 06:08   

Mirek napisał/a:
[...]nic nie dzieje (1 zarejestrowany uzytkownik)

i jest nim admin forum 8)

booshmenik 

Wysłany: 2007-03-03, 16:03   

w miarę czasu kolor może wyblaknąć... kiedyś miałem dość pokaźnego amerykańca który mi zdechł... wylądował więc w słoiku z denaturatem i zapomniałem o nim na ładne 3 lata... niedawno sobie o nim przypomniałem i zalakierowałem... póki co się trzyma

Odpowiedz do tematu