Hans, spokojnie - cierpliwoci. Jest u nas na forum orconectes - czołowy specjalista od raków w Polsce i na pewno wie jak raki preparować (widziałem u niego wiele okazów). Teraz z tego co wiem siedzi w terenie ale pewnie jak wróci to odpowie (wysłałem do niego PW w tej sprawie)
Co do preparowania - w laach 30` wyszła ksi?zka a w zasadzie zbiór kolejnych zeszytów o preparowaniu wszystkich grup kręgowców i bezkręgowców pt. Zasady i techniki preparowania zwierz?t - powinna być w każdej większej bibliotece- na pewno jest na Wilczej w Warsyawie + postaram si do niej dotrye i dam ynac co i jak
Witajcie fani raków,
co do preparowania:etap pierwszy to efektowne rozlozenie wylinki,
po drugie suszenie w temp. pokojowej z dala od zrodel wybitnego ciepla lub slonca. W raczym pancerzu wystepuje kilka barwników, m.in krustaceorubina, która nadaje czerwone zabarwienie pancerza (zwłaszcza po ugotowaniu). Jest to najtrwalszy barwnik st?d tonacja wylinki może stopniowo dochodzić do czerwnieni. Faktem jest ze najlepiej zabezpieczać lakierem ale nalezy rowniez zwracac uwagę na mole - przepadaj? wręcz za pancerzami raków, tocz?c je od rodka.A kiedy w pełni się zadomowi? to z raczka robi? się na puzzle.
Corvus pytanko, czy na pewno w Miedzyrzeczu jest "pręgus"? Kilka lat temu miałem wieci, że siedzi tam rak błotny, niestety nie miałem okazji zweryfikować tego.
Ach, tak wogóle Siostry i Bracia chyba zgłoszę do mopka postulat o "otworzenie" forum dla raków - wszelkiego autoramentu.
Corvus pytanko, czy na pewno w Miedzyrzeczu jest "pręgus"? Kilka lat temu miałem wieci, że siedzi tam rak błotny, niestety nie miałem okazji zweryfikować tego.
heja Orconectes, najprawdopodobniej chodzi nam o dwa różne miejsca. Ty piszesz o Międzyrzeczu a ja o Międzyrzecu Podlaskim. Miasto to znajduje sie ok 40km od Siedlec jad?c tras? A2 wkierunku wschodnim, można powiedzieć ze miedzy Siedlcami a Biał? Podlask?. I tam jest napewno rak pręgowaty(Amerykański)
Sorki, po prostu nie dodałem Podlaski a własnie o to Międzyrzecze mi chodziło. Dzięki Corvus za wieć aczkolwiek szkoda, ze to jednak nie błotny -tak ich bolesnie mało
Swego czasu pod Radzyniem Podl. było ciutkę szlachetnego raczka (ze 4 lata temu).
A co do raczego forum to po co pultac sie po innych stronkach skoro Forum Bociana to FORUM BOCIANA.
Nie spoko, dzieki za namiar. Jest tez cos m.in o rakach w http://www.mikrojezioro.met.pl/spis.html
a w rakachpolski znalazlem nieco plagiatu !!! szkoda,ze autor tamtej strony jest anonimowy.
na razicho
w miarę czasu kolor może wyblaknąć... kiedyś miałem dość pokaźnego amerykańca który mi zdechł... wylądował więc w słoiku z denaturatem i zapomniałem o nim na ładne 3 lata... niedawno sobie o nim przypomniałem i zalakierowałem... póki co się trzyma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum