Wysłany: 2006-07-06, 12:58 poszukiwane zdjęcia owadów zw. z martwym drewnem do publ.
Witam,
W związku z projektem promującym rolę martwego drewna w ekosystemie, poszukuję zdjęć "interesujących" owadów związanych z martwymi i obumierającymi drzewami.
W szczególności chodzi o gatunki rzadkie i zagrożone,a przy tym atrakcyjne wizualnie - np. bogatek wspaniały, nadobnica alpejska lub coś równie miłego dla oka, nie tylko oka entomologa
Jakość zdjęć - do publikacji, technicznie bez zarzutu, interesujaca kompozycja, walory artystyczne mile widziane (wiem, ze to sprawa subiektywna )
Do zdjęcia należy dołaczyć 1-2 zdania opisu: nazwa gatunku, wymagania siedliskowe, najważniejsze stanowiska w Polsce, zagrożenia dla przetrwania gatunku)
Wybrane 1-2 zdjecia zostanie/ną wykorzystane do druku mareriałów promujących ochronę martwego drewna i gatunków z nim związanych. Materiały beda w charakterze serii pocztówek - z jednej strony zdjęcie, z drugiej opis. Wydawnictwo to ma służyć ukazaniu bogactwa i piękna gatunków związanych z martwym drewnem (w tej samej serii planujemy jeszcze ptaki, grzyby i porosty, płazy lub małe ssaki - dziuplaki), dlatego równie mocno zależy mi na estetycznych walorach, jak i dokumentacyjnej wartości zdjęcia.
Zainteresowanych proszę o nadsyłanie thumbnaili w małej rozdzielczości na mój adres email:
krystyna.stachura@otop.org.pl
Honorarium do ustalenia.
Będę wdzięczna za rozesłanie tej informacji do znajomych entomologów/fotografów amatorów i profesjonalistów, którzy mogą być tematem zainteresowani.
Pozdrawiam,
_________________ Krystyna Stachura
Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum