Wysłany: 2005-01-11, 11:54 Pleń - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
Jest człowiek który poszukuje wszelkich informacji na temat Plenia ("Pleń lub inaczej robak hufcowym albo Ziemiórka pleniówka jest nieduż? muchówk? z rodziny ziemiórkowatych (Sciaridae).")
Jesli go gdzie spotkalicie podeslijcie info - na pewno się ucieszy - wiecej informacji na temat tego "zjawiska" - zdjecia, wyjanienie czym jest znajdziecie tutaj:
http://www.sciara.most.org.pl/
P.S ciekawe ile z nas go widziało "na żywo"
W sierpniu 2003 widziałem pleń w Bieszczadach w drodze na Mał? Rawkę.
Pleń nie był duży - może z 30 , 40 cm długoci i 5 cm szerokoci. Tworzyły go małe białoszare g?sieniczki.
W sierpniu 2003 widziałem pleń w Bieszczadach w drodze na Mał? Rawkę.
Pleń nie był duży - może z 30 , 40 cm długoci i 5 cm szerokoci. Tworzyły go małe białoszare g?sieniczki.
Pleń to larwy pewnego gatunku ziemórek (muchówki). G?sienice sa za larwami luskoskrzydłych czyli motyli i ciem.
Pleń to larwy pewnego gatunku ziemórek (muchówki). G?sienice sa za larwami luskoskrzydłych czyli motyli i ciem.
Oczywicie jak muchówka to nie motyl.
Konrad Kata
[ Dodano: 2005-01-13, 09:19 ]
Witam bardzo serdecznie. Dziękuję bardzo serdecznie za informację na temat plenia za wszelkie dalsze dane będę bardzo wdzięczny. Zapraszam do odwiedzania mojej stronki http://www.sciara.most.org.pl/ na której jest wiele danych, o tym dalej w XXI wieku nie poznanym zjawisku. Dane na temat nowych stwierdzeń będę systematycznie uzupełniał na mapie i opisie zamieszczonej na stronie. Zachęcam do szczegółowych obserwacji i do przesyłania autorskich zdjęć które zastan? zamieszczone na stronie.
Drepczę sobie w piątek szlakiem zrywkowym do pilarzy i spotykam takiego węża - wrażenie niesamowite. Pleń spotkałem pierwszy raz. Bieszczady - południowe stoki Gabrowego Wierchu - miał około 70cm długości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum