witam forumowiczów BOCIANA , poniewaz na forum entomo.pl nadal nie mozna zamieszczac fotek, to prosiłabym o oznaczenie dwoch gasieniczek znalezionych dzisiaj
zalezy mi szczegolnie na tej wlochatej ... nie wiem czym ja karmic:-), z druga mniejszy problem, bo zerowala na pokrzywie z "domku z liscia"
[ Dodano: 2005-06-12, 19:11 ]
Anetoooooooooo !!!!! pisz prosze, bo mi ta wlochatka zginie z glodu !!!!!!
Ta włochata to młoda larwa jakiej brudnicy, ze względu na stadium trudno mi na razie na 100% stwierdzić jakiej - może być Lymantria monacha (brudnica mniszka), może Euproctis chrysorrhoea (kuprówka rudnica) - choć co do tej mam w?tpliwoci. Brudnice ogólnie s? polifagami - jedz? dużo różnych gatunków rolin. Mniszka preferuje co prawda iglaki - wierk, sosnę i jodłę, ale powinna jeć też licie wierzby, lipy czy dębu. Rudnica też nie pogardzi dębem i wierzb?, prócz tego je licie liw, głogu, jabłoni. Uwaga na włoski g?sienicy - mog? podrażniać skórę.
Tu s? linki do mniszki i rudnicy:
http://www.lepidoptera.ba...=247&country=XX http://www.lepidoptera.ba...=250&country=XX
Hodowałam kiedy P. ruralis - nie ma z tym gatunkiem żadnych problemów. Szybko ronie w pokrzywowym "domku", łatwo się przepoczwarcza i szybko wylęga. Motyl jest doć duży jak na microlepidoptera (do których ten gatunek należy), a jego skrzydła maj? ciekawy, perłowo-opalizuj?cy połysk.
masz racje Aneto, ja tak tylko palnelam, bo na stronie "motyle europy" jest fotka gasienicy Eurrhypara hortulata zupelnie odbiegajaca od mojej, ale sie napatrzylam, ze gasienice w kolejnych stadiach zmieniaja wyglad, wiec tylko niesmialo spytalam pozdrawiam j.
ps.... mam dwie tutki i w jednej jest jeszcze mniejsza drobinka .... powiedz mi, prosze, czy mam im dawac same liscie, czy tez galazki z liscmi, zeby mogly sobie te swoje mieszkanka budowac?
Zdecydowanie całe łodygi z lićmi - tak jak już Ci pisałam na forum entomo: włożyć je (łodygi ) do jakiego pojemniczka z wod?, całoć do hodowlarki - a g?sienice już sobie z reszt? poradz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum