Wysłany: 2005-12-13, 21:02 Owady w starych drzewostanach
Mam pytanko do entomologów. Jakie owady (tudzież inne bezkręgowce) związane są ze starymi drzewostanami, drzewami. Chodzi mi o takie, które mogą występować wyłącznie na starszych (powiedzmy ponad 100letnich) drzewach, różnych gatunków - głównie dęba i sosny. Nie chodzi mi o pospolite szkodniki ale raczej o owady rzadkie, zagrożone itp.
dokładne opisy - waloryzacje itp co do wieku drzewostanów i drzew znajdziesz w ksiązce "drugie życiu drzewa" i "waloryzacja puszczy białowieskiej metodą zooindykacji" - masz tam tabele gatunki wiek zagęszczenie itp. zadzwon tez do IBL-u robli z tego zakresu sporo prac.
Wysłany: 2005-12-15, 10:17 Re: Owady w starych drzewostanach
maciek napisał/a:
Mam pytanko do entomologów. Jakie owady (tudzież inne bezkręgowce) związane są ze starymi drzewostanami, drzewami. Chodzi mi o takie, które mogą występować wyłącznie na starszych (powiedzmy ponad 100letnich) drzewach, różnych gatunków - głównie dęba i sosny. Nie chodzi mi o pospolite szkodniki ale raczej o owady rzadkie, zagrożone itp.
Maćku nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jakie jest bogactwo gatunkowe, a w ogóle samych rodzin jest ok. jak dobrze kojarze 70. Na dzień dzisiejszy jest na prawdę niewielu specjalistów w Polsce, którzy potrafią ogarnąć tę wiedzę, behawioryzm tych organizmów, występowanie, itd. POwiem tak, to jest temat "morze" i jak na prawdę chcesz się tym zająć, to sukcesy masz gwarantowane. Nowe gatunki dla Polski to będą chlebem codziennym, ale stawiałbym nawet na nowe dla nauki!!!
Życze powodzenia
radek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum