FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Owady w starych drzewostanach
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2005-12-13, 21:02   Owady w starych drzewostanach

Mam pytanko do entomologów. Jakie owady (tudzież inne bezkręgowce) związane są ze starymi drzewostanami, drzewami. Chodzi mi o takie, które mogą występować wyłącznie na starszych (powiedzmy ponad 100letnich) drzewach, różnych gatunków - głównie dęba i sosny. Nie chodzi mi o pospolite szkodniki ale raczej o owady rzadkie, zagrożone itp.

lotr 

Wysłany: 2005-12-13, 23:16   

Najbardziej znane, chociaż niekoniecznie wymagające d-stanów ponad 100-letnich:
Kozioróg dębosz
Nadobnica alepjska
Jelonek rogacz

Wszystkie z czerwonej księgi - szerszy opis na, np. http://www.iop.krakow.pl/pckz/

Żmihor 

Wysłany: 2005-12-14, 00:18   

osmoderma eremita (pachnica debowa) - uwaza sie ze zasiedla drzewa 200 letnie i starsze

grzegorzb 

Wysłany: 2005-12-14, 08:38   

maciek napisał/a:
Mam pytanko do entomologów.

dokładne opisy - waloryzacje itp co do wieku drzewostanów i drzew znajdziesz w ksiązce "drugie życiu drzewa" i "waloryzacja puszczy białowieskiej metodą zooindykacji" - masz tam tabele gatunki wiek zagęszczenie itp. zadzwon tez do IBL-u robli z tego zakresu sporo prac.

Radek P. 

Wysłany: 2005-12-15, 10:17   Re: Owady w starych drzewostanach

maciek napisał/a:
Mam pytanko do entomologów. Jakie owady (tudzież inne bezkręgowce) związane są ze starymi drzewostanami, drzewami. Chodzi mi o takie, które mogą występować wyłącznie na starszych (powiedzmy ponad 100letnich) drzewach, różnych gatunków - głównie dęba i sosny. Nie chodzi mi o pospolite szkodniki ale raczej o owady rzadkie, zagrożone itp.

Maćku nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jakie jest bogactwo gatunkowe, a w ogóle samych rodzin jest ok. jak dobrze kojarze 70. Na dzień dzisiejszy jest na prawdę niewielu specjalistów w Polsce, którzy potrafią ogarnąć tę wiedzę, behawioryzm tych organizmów, występowanie, itd. POwiem tak, to jest temat "morze" i jak na prawdę chcesz się tym zająć, to sukcesy masz gwarantowane. Nowe gatunki dla Polski to będą chlebem codziennym, ale stawiałbym nawet na nowe dla nauki!!!
Życze powodzenia :wink:
radek

maciek 

Wysłany: 2005-12-15, 13:21   

Radek P. napisał/a:
Maćku nie wiem czy zdajesz sobie sprawę

zdawać sobie zdjae, ale właśnie potrzebuje szczegółowszej wiedzy. Niestety jestem raczej botanikiem i stąd moje pytanie do entomologów.

Odpowiedz do tematu