FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Owad pijący nektar kwiatowy?
Autor Wiadomość
JFDarkman 

Wysłany: 2006-08-10, 23:28   Owad pijący nektar kwiatowy?

Witam!

Dzis opalajac sie na wsi ujrzalem cos fruwającego nad kwiatami, normalnie niezainteresowalbym sie tym "czyms" jednak od razu wstalem i postanowilem sie temu przyjrzec

Otoz owad mniej wiecej pół dlugosci i grubosci palca wskazującego (mniej wiecej palca doroslego czlowieka), na koncu tułowia mniej wiecej 1/3 jego dlugosci czarna koncowka, majacy dosc dlugie skrzydla wzor szary z pomaranczowym (nie widzialem dokladnie jaki to wzor poniewaz owad caly czas machal skrzydlami). Ciekawe jest to iz machanie skrzydlami bylo zupelnie bezszelestne (w pewnym momencie pomyslalem, czyz nie stoje oko w oko z kolibrem) :)
No i to co przykuło moja uwage - ok dlugi na 3-4 cm (grubosc ok. 2mm) czarny dziobek (cos jak u mrowkojada czy kolibra) który zanurzał w pręcikach kwiatowych, robil to tak jak maszyna, idealnie trafiał i robil to w dokladnych odstepach czasowych

Pobieglem po aparat ale tegoz stworzenia juz nie bylo

Czy ktos moglby mi przyblizyc coz to za wspanialy okaz przyrodniczy?

Pozdrawiam serdecznie!

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2006-08-10, 23:39   

motyl z rodziny zawisaków fruczak gołąbek

JFDarkman 

Wysłany: 2006-08-11, 00:02   

Wspaniały owad, od dziecka wychowuje sie na wsi a teraz majac 25 lat dopiero zdarzylo mi sie zaobserowowac ten okaz, nie wiedzialem, ze takie cos moze zyc w naszym klimacie.

Pozdrawiam i serdecznie dziekuje za rozpoznanie!

MacStella_A03.JPG
Plik ściągnięto 313 raz(y) 31.81 KB

Odpowiedz do tematu