Dzis opalajac sie na wsi ujrzalem cos fruwającego nad kwiatami, normalnie niezainteresowalbym sie tym "czyms" jednak od razu wstalem i postanowilem sie temu przyjrzec
Otoz owad mniej wiecej pół dlugosci i grubosci palca wskazującego (mniej wiecej palca doroslego czlowieka), na koncu tułowia mniej wiecej 1/3 jego dlugosci czarna koncowka, majacy dosc dlugie skrzydla wzor szary z pomaranczowym (nie widzialem dokladnie jaki to wzor poniewaz owad caly czas machal skrzydlami). Ciekawe jest to iz machanie skrzydlami bylo zupelnie bezszelestne (w pewnym momencie pomyslalem, czyz nie stoje oko w oko z kolibrem)
No i to co przykuło moja uwage - ok dlugi na 3-4 cm (grubosc ok. 2mm) czarny dziobek (cos jak u mrowkojada czy kolibra) który zanurzał w pręcikach kwiatowych, robil to tak jak maszyna, idealnie trafiał i robil to w dokladnych odstepach czasowych
Pobieglem po aparat ale tegoz stworzenia juz nie bylo
Czy ktos moglby mi przyblizyc coz to za wspanialy okaz przyrodniczy?
Wspaniały owad, od dziecka wychowuje sie na wsi a teraz majac 25 lat dopiero zdarzylo mi sie zaobserowowac ten okaz, nie wiedzialem, ze takie cos moze zyc w naszym klimacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum