BeaJolka tak trzymać! Piękny nosorożec na wolności!
Ja natomiast dzisiaj znów natknąłem się na pszczoły. Zamieszkały w ścianie starego budynku zakładu. Wlot miały na wysokości 6m. Niestety, ale na ścianę ma być kładziona elewacja, jeszcze chyba w tym roku...
Dzisiaj na łąkach wzdłuż rzeki lubatówki:
kopulująca para coenonympha glycerion
samiczka lycaena dispar
melitaea athalia
vanessa atalanta
coenonympha pamphilus
maniola jurtina
mnóstwo kraśników
mnóstwo autographa gamma
... i to chyba wszystko
Dzisiaj w okolicach Dukli:
coenonympha glycerion
apatura iris
argynnis paphia
cyaniris semiargus
najprawdopodobniej nordmannia acaciae
maniola jurtina
ochlodes venatus
thymelicus lineola
thymelicus flavus
melitaea athalia
vanessa atalanta
gonepteryx rhamni
pieris rapae
Jeszcze było trochę kraśników i innych motyli, ale zostały niezidentyfikowane.
Dzis w przerwach wypatrywania orlow w Gorcach bylem swiadkiem walki o g...o
Lezal sobie jakis kawalek G na skoszonej lace przywabiajac rozne muchy z okolicy. Ok. poludnia G zainteresowal sie jakis motyl, wyladowal na nim, nie mam pojecia po co (moze jakichs soli mu brakowalo w jadlospisie?). Siedzial na tym G chyba z godzine irytujac okoliczne muchy bo co ktora przyleciala zeby sie posilic to ja odganial rozkladajac skrzydla. Co kilkanascie sekund napastowaly go cn. 2 muchy roznych gatunkow. W koncu zielona wkurzona na maxa zaczela bzyczec co najprawdopodobniej zmusilo motyla od odlotu (albo mial juz dosc tego G).
Ponizej fotka calej trojki gowniarzy
P.S. 1. Jak ktos wie co to za gatunki to chetnie sie dowiem.
P.S. 2. Obserwacja i zdjecia wykonane z dystansu
dziś w Parku Ujście Warty w okolicy jeziorka o wdzięcznej nazwie Sierżant (Park od strony Stacji Pomp na wys. Witnicy)
pierwsza widziana w tym roku Rusałka żałobnik Nymphalis antiopa
poza tym bielinki, bielinki i bielinki... , latolistki, kilka nieoznaczonych konkretnie modraszków i dostojek
generalnie troszkę motyli widać, ale ciągle gdzieś się śpieszą i nie chcą współpracować
Dzisiaj wybrałem się na motyle w okolice dukli; ostatnio dość często tam przebywam, bo i teren całkiem- całkiem ; oto wyniki dzisiejszego wypadu:
brenthis daphne- ok.5-10, latały po łące i żerowały na takich fioletowych kwiatkach;
coenonympha glycerion- kilka latało po łące
lycaena virgaureae- cn. 1-2
melanargia galathea- kilka, także latały po łące; bardzo płochliwe
cyaniris semiargus- ostatki; kilka
polyommatus icarus- 1
limenitis camilla- 1
apatura iris- 1 pewny, drugi to mógł być także ilia lub Limenitis populi
maniola jurtina
aphantopus hyperantus- mnóstwo wraz z poprzednim gatunkiem
nordmannia acaciae- ok. 5
nordmannia pruni- 1
pieris rapae- dużo
leptidea sinapis- kilka
vanessa atalanta- kilka
gonepteryx rhamni- b. dużo, zwłaszcza na jednej łące wraz z l. virgaureae i b. daphne
inachis io- kilka
araschnia levana- ok. 10
melitaea athalia- 3-5
thymelicus lineola- wiele; żerował wraz z następnymi gatunkami głównie na ostach i macierzance
thymelicus flavus- to co powyżej
ochlodes venatus- -ll-
Nawet mi się dziś udało trochę wychwytać. Zdjęcia wkleję na forum entomo, tylko narazie trochę nie mam jak. Dodam jeszcze że wczoraj i kilka dni temu obserwowałem u siebie Q. quercus, A. aglaja, P. agestis, L. hippothoe i kilka innych...
wczoraj po raz pierwszy życiu widziałem samca Jelonka rogacza... Szkoda że nie miałem aparatu - drań miał prawie 8 cm (jak mój palec wskazujący). Siedział sobie na budynku i zapewne czekał aż przestanie padać . Żeby nie było pytań o miejsce od razu podaję - Londyn , Chertsey , Fairway , godz. ok. 20-21
Wczoraj koło dukli:
satyrium w- album- 1
maculinea nausithous- 1
cyaniris semiargus- stare i zlatane osobniki
a. hyperantus
m. jurtina
c. glycerion
v. atalanta
m. athalia
b. daphne
l. camilla
a. urticae
l. sinapis
l. virgaureae
c. argiades
t. lineola
t. flavus
o. venatus
p. rapae
jeszcze w Krosnie, koło mojego domu p. daplidice
A ja parę dni temu w parku miejskim spotkałam mieniaka strużnika Apatura ilia nawet usiadł mi na spodniach jeżeli prawdą jest, że "samica pozbawiona jest niebieskiego połysku" to spotkałam samca
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum