Czy ktoś widział może, albo słyszał, o czymś takim jak nurkujące szarańczaki? Wyglądem przypominają skakunowate. Widziałem wielokrotnie jak sprawnie poruszają się pod wodą. Obserwacji takich dokonałem na sporych bagnach na torfowiskach niskich (zalanych, z kanałami) i muszę przyznać... lekko się temu dziwię.
Gatunki z rodzaju Tetrix (np. T. tuerki) są związane ze środowiskiem nadwodnym, więc zapewne potrafią poruszać się i w samej wodzie
A co do chrząszczy - pomijając te typowo wodne, jak Dytiscidae czy Hydrophilidae, istnieje wiele gatunków przebywających zasadniczo na lądzie, ale nieźle sobie radzących także w wodzie - od biegaczy (np. Elaphrus, Omophron), przez kusaki (Paederus) aż po stonki (Donacia, Galerucella).
Do mnie przyleciał dziś na podwórko spory pływak żółtobrzeżek,musiałem go wynieść poza zasięg moich kotów,a i tak jeden już próbował się do niego dobrać.
A... Jak już zaskoczyłem fachowców nurkującymi szarańczakami, to mam jeszcze taką obserwację. Kiedyś trzymałem w akwarium różne wodne stworzenia do celów foto, w tym pluskolce, wioślaki i rozmaite chrząszcze. W pewnym momencie któreś z nich zaczęły w nocy "śpiewać" - jak teraz pamiętam był to rodzaj melodyjnego "cykania". Całkiem miły głosik i zgaduję, że to któryś z pluskwiaków (?).
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
http://eksplor.pl.tl/
Słońce w niedzielę trochę przygrzało i już motyle hasały po łące.
Pierwsza tego roku oleica fioletowa.Jeszcze bardzo niemrawa wygrzewała się na słońcu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum