Dorzucę nieaktualną, ale ciekawą obserwację...
Otóż 21 IX 2005 udało mi się zaobserwować masowy przelot V. atlanta:
Będąc na łące w okolicy lotniska w Krośnie, przy okazji innych zajęć w godzinach 10:00 - 10:20 zauważyłem 8 admirałów lecących ze stosunkowo dużą prędkością w kierunku nieznacznie na zachód od południowego...
Około godziny 15 natomiast zauważyłem, że w przydomowym ogródku na obszarze kilkudziesięciu metrów kwadratowych posila się na zepsutych owocach ponad 30 tych motyli!!
Tak Tomasz - to Lycaena dispar, samiec drugiego pokolenia.
(...) L. dispar (jak pisze Adam Malkiewicz w Przegl?dzie Zoologicznym) bardzo rozprzestrzenia swój zasięg na ?l?sku i przypuszczalnie w innych częciach Polski, a zwi?zane to jest z tym, Ľe g?sienice kiedy żerowały na nadwodnych gatunkach szczawiu, zwłszcza Rumex hydrolapathum, ale ostatnio zasiedlił on szeroko rozpowszechnione i ekspansywne chwasty Rumex obtusifolius i Rumex crispus, które mog? rosn?ć w bardzo nawet suchych miejscach.
Badając na potrzeby pracy magisterskiej entomofaunę czeremchy amarykańskiej (sezon 2004), na jednym ze stanowisk (teren odkryty), w trakcie kwitnienia tej rośliny, obserwowałam wiele osobników tego gatunku. W tym i ubiegłym sezonie także.
Nie będzie jedynie miłe, gdy nieużytki, na których bytuje sporo ciekawych gatunków owadów znikną, bo miały tego pecha zadomowić się na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej....
W Tucholi było takie miejsce (jeszcze kilka lat temu), gdzie naraz można było zobaczyć bez problemów kilka motyli. Teraz jednak nie widzę ich już tak często i nie w takiej liczbie (zwykle pojedyncze). W Toruniu natomiast widziałem zaledwie kilka razy.
Ja w tym roku widziałem czterokrotnie (dwa na skarpie kolejowej, jeden na wale zbiornika a ostatni pomykał przez środek osiedla).
Z racji mojego krótkiego stażu te 4 obserwacje były moimi jedynymi dotychczas
Ostatnio byłem na Kopcu Piłsuckiego w Krakowie -na kopcu (na szczycie) latało ok 20 szt Pazi Królowej - Piękny widok, coś takiego pierwszy raz widziałem, ludzie stali jak wryci, taka ilość takiego motyla
Cudo!
Ostatnio byłem na Kopcu Piłsuckiego w Krakowie -na kopcu (na szczycie) latało ok 20 szt Pazi Królowej - Piękny widok, coś takiego pierwszy raz widziałem, ludzie stali jak wryci, taka ilość takiego motyla
Cudo!
Pozazdrościć
Kamil, a masz może zdjęcia tych motyli??
Niestety nie mam, nie miałem aparatu. Jak jescze raz przejde sie tam to już wezme - bo takiego widoku tochyba w niebie nawet nie ma.... Papilio machaon
Domyślam się zkąd mogło być ich tam tyle - niedaleko kopca ok1,5km) są pola AR (ok 2 hektary) znaczna część z tego to koper,marchew,pietruszka, wiec może....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum