FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje owadów
Autor Wiadomość
krzysztof1 

Wysłany: 2007-08-08, 11:23   

Wczoraj na początku nocy przy lampie - niedźwiedziówka kaja - 2 latające.I mnóstwo mniejszych motyli.Wysoka temperatura,ponad 20 st.!

Pazurek 

Wysłany: 2007-09-18, 20:43   

Wpadla do mieszkania wieczorem 16-go wrzesnia, zrobilem jej kilka zdjec i wypuscilem na balkon.

:-D :-D :-D

Dragon 

Wysłany: 2007-09-18, 23:14   

To masz niezłego fuksa - zobaczyć (i może usłyszeć) Zmierzchnicę trupią główkę to nie lada szczęscie :twisted:

Dragon 

Wysłany: 2007-09-18, 23:15   

ostatnio widuję same egerię

Pazurek 

Wysłany: 2007-09-19, 14:02   

Mozna powiedziec, ze zobaczyc ja zywa chcialem od kiedy tylko pamietam (z 20 lat?), a tu taka niespodzianka, sama przyleciala. :)

Slyszec tez slyszalem, na poczatku troche sie denerwowala i piszczala (chociaz w sumie to bardziej takie skrzeczenie bylo). Potem sie uspokoila i dala sobie zrobic sesje. :)

Tutaj przy linijce...

A tutaj zostala zywa ilustracja do rozdzialu o niej samej ;)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-09-21, 18:28   

dzis widziałem kilka chmar komarów,to chyba jakieś tańce godowe czy coś :roll: najwięcej ich było nad kałużą,która stoi już na łace jakiś czas
PS:zdjęcie słabe bo robione komórką i to w trybie nocnym bo juz po zachodzie słońca ;-)

BeaJolKa 

Wysłany: 2007-09-23, 20:37   

"babie lato" w Słońsku
niesamowita sprawa: nieprawdopodobne ilości "babiego lata", łąki całe osnute, latające w powietrzu 'fląfry" - cały czas musieliśmy zgarniać z siebie "latające pająki" szczególnie niemiłe uczucie, jak przylepi się takie coś do twarzy

ciagle trzeba było czyścić buty z takich białych kul

pod okapem tablicy widać czarne punkciki - to miliardy pająków

tu też

łąki osnute na biało - to ta jasna poświata

wszędzie leżały lub latały w powietrzu takie wstęgi

nie widzieliśmy żadnych żerujących tam ptaków :roll:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-09-23, 20:40   

BeaJola napisał/a:
babie lato"
u mni tez tego sporo jest ale nie aż tyle :roll: miałem dziś czarne spodnie więc cały byłem oblepiony i było to bardzo widać,ale zachciało mi się wspiąc na drzewo i przy tej czynności całe babie lato się wytarło :mrgreen: ;-)

krzysztof1 

Wysłany: 2007-10-10, 17:13   

Motyl aktywny w chłodne już październikowe dni.

P1110175.JPG
Plik ściągnięto 27 raz(y) 126.24 KB

Jarosłąw Bury 
Palearktyka

Wysłany: 2007-11-02, 22:28   Papilio machaon w listopadzie!

Ostatnio obserwuję takie oto gąsienice - dzisiaj tj. 02.11.2007 zrobiłem im kilka fotek, może ktoś jeszcze obserwował w listopadzie lub październiku, w naturze ten gatunek?

DSC_5604a(8x6)07.jpg
Papilio machaon L. - Polska, Podkarpacie, Markowa EA94 - 02.11.2007. Gąsienica trzeciego pokolenia.
Plik ściągnięto 27 raz(y) 122.63 KB

Krystian 

Wysłany: 2007-11-24, 12:09   

23.11.2007r Zbiornik Świerklaniec - Rusałka (Południca) admirał, Vanessa admirał, dosyć późne stwierdzenie, ale dzień był słoneczny i tamperatura > 10st.C, leciał w kierunku słońca .... :oki:

Artur S 

Wysłany: 2008-01-31, 08:58   

Czy ktoś widział może, albo słyszał, o czymś takim jak nurkujące szarańczaki? Wyglądem przypominają skakunowate. Widziałem wielokrotnie jak sprawnie poruszają się pod wodą. Obserwacji takich dokonałem na sporych bagnach na torfowiskach niskich (zalanych, z kanałami) i muszę przyznać... lekko się temu dziwię.

Dragon 

Wysłany: 2008-01-31, 09:15   

jesli pajaki (skakunowate) to może topik , czy bagniki , lecz z szarańczaków nie znam żadnego który lubiłby wodę

Artur S 

Wysłany: 2008-01-31, 12:09   nurkujące szrańczaki

Dragon napisał/a:
jesli pajaki (skakunowate) to może topik , czy bagniki , lecz z szarańczaków nie znam żadnego który lubiłby wodę

Zdecydowanie rozróżnienie szarańczaka od pająka ;) jest możliwe. To były krótkoczółkowe, szare szarańczaki do 1 cm długości. Pływały poruszając na boki tylnymi odnóżami. Podobna historia dotyczyła któregoś z zielonych biegaczy, który przebiegł po wodzie, przed brzegiem zanurkował i wszedł do podwodnej nory 10 cm pod powierzchnią. Zapewniam, że nic nie piłem. Ale spytam specjalistów - czy jest możliwe, że owady lądowe żyjąc na często długo zalewanych terenach, po prostu przystosowały się do życia wodno-lądowego?

Dragon 

Wysłany: 2008-01-31, 14:19   

sorry za pomyłke - myślałem że skakuny to tylko pająki - dopiero teraz sprawdziłem że to także i "koniki polne" a co do biegacza - Biegacz urozmaicony, Carabus variolosus - żyje w podliżu wody (ale jest czarny a nie zielony)

Odpowiedz do tematu