Bardzo dobre miejsca: zaorane pasy piaszczystego gruntu, robione w lasach dla ochrony przeciwpożarowej. W południowo-schodniej Polsce mrówkolew jest na nich bardzo często. Poza tym wszelkie wydmy.
Przedwczoraj wykryłem mrówkolwy w niewielkiej piaskowni k.miejscowości Zadzień (pow.będziński, woj.śląskie). Z tego co pisaliście w tym wątku to żaden raryt ale we mnie i tak wzbudził nieco emocji
Kolejne pytanie o mrówkolwy - które gatunki są chronione i jeszcze czy da się rozpoznać poszczególne gatunki w postaci larwalnej? Jeśli tak to czy laik taki jak ja byłby w stanie z kluczem tego dokonać?
Ja spotykam mrówkolwy wszędzie na odpowiednich piaszczystych terenach.
Dziwne ze penetrując od lat tereny piaskowni dopiero teraz pierwszy raz spotykasz ten gatunek
Ja spotykam mrówkolwy wszędzie na odpowiednich piaszczystych terenach.
Dziwne ze penetrując od lat tereny piaskowni dopiero teraz pierwszy raz spotykasz ten gatunek
A bo do niedawna ptasie (ewentualnie kręgowcowe ) klapki na oczach miałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum