Witam wszystkich na forum
Odkąd zaczęłam mieszkać w bloku pojawił sie problem z małymi mrówkami, takie jasne i wszędzie ich pełno ;] podobno są to mrówki faraonki. Czy jako specjaliści znacie jakis skuteczny sposób na pozbycie się ich? Co prawda bywaja dni, że się nie pojawiają, ale czasem jest ich mnóstwo. Więc błagam HELP!!
podobno najlepiej jak sie ma karaluchy w takim przypadku. faktycznie jak mieszkałam w bloku to raz były karaluchy, raz mrówki - nigdy razem
tępić raczej nie ma sensu bo i tak przyjdą od sąsiadów, chleb trzymać w worku foliowym zawieszonym na czymś, nie zostawiać jedzenia - to chyba jedyne rady...
W moim poprzednim domu były te mrówki,wszelkie sposoby tępienia niewiele pomagały Jednak podobno po siedmiu latach wynoszą się z domu I to chyba prawda,przynajmniej u nas się sprawdziło
Ważne jest, żeby pozalepiać wszelkie szpary, którymi wyłażą mrówki (może być jakąś masą budowlaną czy silikonem) - jeśli nie zlikwiduje to problemu, to przynajmniej znacznie ograniczy liczbę owadów. Poza tym na rynku istnieje całe mnóstwo trutek, łącznie z taką o opóźnionym działaniu, którą robotnice przenoszą do gniazda zatruwając królową - wystarczy pogooglać, a wszystko się znajdzie
No tak, istnieje wiele preparatów ale czy są rzeczywiście skuteczne? Poza tym jak pytałam w sklepie, to raczej nikt nie potrafił mi powiedzieć co rzeczywiście jest skuteczne
Poza tym z czego wynika sezonowość ich pojawiania się?
W związku z poniższym postem:
jutlandia napisał/a:
podobno najlepiej jak sie ma karaluchy w takim przypadku. faktycznie jak mieszkałam w bloku to raz były karaluchy, raz mrówki - nigdy razem
Nie mam karaluchów - i to całe szczęscie, więc co poza karaluchami mogę zrobić? Bo polubić tych mrówek się nie da ;]
Czy masz pewnosc ze sa to wlasnie faraonki? Jezeli tak to jest ciezko je wyeliminowac bo maja wiele krolowych i nawet jak jedna zginie to kolonia i tak dziala dalej bez zadnej szkody. Z tego co mi wiadomo lubia cieple mieszkania wiec moze masz przegrzane pomieszczenia. Schlodzic je troche to faraonki powinny ich unikac. A laza bo szukaja wody i pozywienia.
No tak, istnieje wiele preparatów ale czy są rzeczywiście skuteczne? Poza tym jak pytałam w sklepie, to raczej nikt nie potrafił mi powiedzieć co rzeczywiście jest skuteczne
Pytaj o preparaty, który zawierają hydramethylnon. Właśnie ten związek jest stosowany w trutkach o opóźnionym działaniu, które powodują śmierć nie tylko robotnic, ale i królowej. No i jeszcze raz zalecam pozalepianie wszelkich szczelin, którymi wychodza mrówy.
Zalepianie raczej nie wchodzi chyba w rachube. Ja mialem w zeszlym roku problem tylko nie z faraonkami a z "brunellusami". Wchodzily przez szczeliny rozszczelniajace okna, nijak do zaklejenia. Kupilem srodek "hormonalny" o opoznionym dzialaniu (nie pamietam juz co to bylo), ale nie chcialy sie tego tknac. Skonczylo sie niestety na postawieniu poidelka z boraksem
No to jakieś konkrety się pojawiły - dziękuję A co np z takim oferowanym przez rózne formy "odmrówczaniem" ? Słyszałam że jest to skuteczne ale tylko wtedy gdy sąsiedzi tez sie na też zdecydują. Nie wystarczy że tylko u siebie w mieszkaniu to zastosujemy, prawda? Bo i tak przyjdą...
mrówkoforum? nawet nie sadziłam że coś takiego może istnieć ale dziękuję za linka, z którym się powoli zapoznaje bo tam jest tyle info że się zgubić można i to zagubić w mrówkach których nie lubię.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do mojego mrówczanego problemu to piszcie, bo chyba najlepiej korzystać z doświadczeń innych, pozdrawiam
Witam, niestety u mnie w mieszkaniu rowniez jest ten problem, mrowki znajduja sie wlasnie głównie w kuchni:( Stosowałem już jeden preparat ale niestety nic nie pomogł, może jakiś specjalista do insektów bedzie to potrafił wypłoszyć ... Swoją drogą skąd się biorą takie mrówki, może ktoś wie??
Nie wiadomo skąd się biorą ale już kilka robotnic + 1 queen , lub kilka mrówek i poczwarka też wystarczą - podobno skutkuje smarowanie miejsc różnymi środkami: min. Aczem , spirytusem , octem...
Znanym sposobem (i podobno skutecznym) jest przyneta-trutka z boraksu i żółtka (boraks stanowi 1/10 ilości żółtka)
Dobry jest Faratox B , Faratox turbo , preparat - trutka na mrówki: Insekton w proszku...
Ja sam nigdy ich nie miałem - wejdź na jakiekolwiek forum o faraonkach - znajdziesz tam wiele ciekawych informacji i rad
Jest rzeczywiście mnóstwo preparatów, ale czy np nie są one szkodliwe dla ludzi? Chodzi mi oczywiście o to czy przy zachowaniu wszelkiej ostrożności, mogą być szkodliwe?
I jeszcze raz ponawiam pytanie czy odmrówczanie oferowane przez różne firmy jest skuteczne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum