motyl1 to może być Przeplatka kresopłaszcza(Melitaea cinxia)
co do motyl2 to wiem ze to modraszek i nic więcej
a motyl3 jest zupełnie podobny ........do niczego
No włanie i mam jeszcze w zwi?zku z oznaczaniem motyli pytanie do lepszych ode mnie znawców. Czy wzór na skrzydłach jest w obrębie danego gatunku jeden i niezmienny?
Wiem, że motyle jednego gatunku mog? wygl?dać inaczej ze względu na płeć, ale czy możliwe jest na przykład, żeby bior?c za przykład mojego motyla nr. 1 istniał osobnik tego samego gatunku, tej samej płci i nie miał tych plamek na polach na tyłach skrzydeł o których mówił Corvus?
Innymi słowy, czy jeden gatunek to jeden (względnie dwa - bo dwie płcie) wzór skrzydeł i koniec?
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Czy wzór na skrzydłach jest w obrębie danego gatunku jeden i niezmienny?
może nie jeden ale zazwyczaj typowy.
Cytat:
Wiem, że motyle jednego gatunku mog? wygl?dać inaczej ze względu na płeć,
nie tylko , czasami pokolenie wiosenne wygl?da zupełnie inaczej niż letnie, tak jest np. u Rusałki kratnika.
Cytat:
ale czy możliwe jest na przykład, żeby bior?c za przykład mojego motyla nr. 1 istniał osobnik tego samego gatunku, tej samej płci i nie miał tych plamek na polach na tyłach skrzydeł o których mówił Corvus?
w?tpie....
a jeli chodzi o tego Twojego to jest to napewno Przeplatka kresopłaszcza(Melitaea cinxia)
mam jej bardzo dokładne zdjęcie zle duże , spróbuje poci?ć, bo w całoci się nie zmieci.
Cytat:
Innymi słowy, czy jeden gatunek to jeden (względnie dwa - bo dwie płcie) wzór skrzydeł i koniec?
no raczej tak, ewentualnie z bardzo niewielkimi zmianami we wzorze.
Motyl1 to Melitaea cinxia
Motyl2 i 3 - chyba Polyommatus icarus lub Lysandra bellargus - warto zeby podał gdzie zostały obserwowane, na czym żerowały larwy (jeli je widziałe). Tutaj każda informacja dodatkowa moze być przydatna
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Istotnie poszukałem trochę w internecie i motyl nr1 to istotnie Melitaea cinxia ten niebieciutki to zdaje się faktycznie Polyommatus icarus
Witam
Motyl3 to na pewno samiec Czerwończyka uroczka Lycaena tityrus
Motyl2 to prawdopodobnie Modraszek ikar Polyommatus icarus. Pewnoci nie mam, musiałbym zobaczyć spodni? stronę skrzydeł.
Motyl1 to Melithaea cinxia
Pozdrawiam
Szewczyk Marcin
Co do Melithaea cinxia i selene to u obu tych gatunków występuje znaczne zróżnicowanie wewn?trzgatunkowe i trzeba bardzo dobrze się przyjrzeć obydwum gatunkom.
Jeli to nie pomorze to trzeba będzie zbadać narz?dy kopulacyjne.
Pozdrawiam
Damian
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum