Ostatni tydzień spędziłem w Pininach oraz w Beskidzie S?deckim. Widziałem tam małe motyle, których nie umiem oznaczyc, a pierwszy raz je widziałem. Wygl?d mało skomplikowany - były małe , może z 2, 3 cm rozpiętoci skrzydeł. Skrzydła jednolicie czarniawe z wyj?tkiem białych brzegów na tylnych skrzydłach. Były bardzo liczne na górskich ł?kach.
Co to mogło być?
Oprócz tego widziałem też pazia żeglarza na Trzech Koronach oraz rusałke kratkowca w Tylmanowej (Beskid S?decki)
Skrzydła jednolicie czarniawe z wyj?tkiem białych brzegów na tylnych skrzydłach. Były bardzo liczne na górskich ł?kach.
Co to mogło być?
Może chodzi o Odezia atrata (Geometridae)? Co prawda one maj? biał? strzępinę na przednich skrzydłach, ale w pozycji spoczynkowej może się wydawać, że białe obrzeżenie jest na tylnych.
http://www.lepidoptera.bai.pl/show.php?ID=435
W ksi?żce, któr? mam, podaj? doć ogólne informacje - że jest to motyl pospolity w niskich górach i na pogórzu, na innych terenach - niezbyt rzadki. Niestety nie wiem, jakie jest dokładne rozmieszczenie tego gatunku w Polsce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum