Wysłany: 2005-05-25, 17:17 modraszki kolo Nowego Dworu Maz.
Przez kilka lat chodzilem na ptaki na laki i widzialem mnostwo modraszkow.
Wtedy interesowaly mnie ptaki. Potem zorientowalem sie, ze to duzy plat idealnych srodowisk dla modraszka telejusa i byc moze innych rzadkich, zapewne najwiekszy w rejonie Warszawy.
Sa to laki na polnoc od wsi Gora, Janowek i Olszewnica Stara nad Narwia (naprzeciw Ujscia Wkry i na wschod), glownie wpol drogi pomiedzy walem ppow. i podwyzszeniem pradoliny. Na polnoc od pasa pastwisk, a blizej pasa drzew sa tam lekko podmokle obnizenia, ekstensywne laki i murawy napiaskowe. Duzo wrotyczy.
W tym roku na pewno tam nie pojade, a modraszkow nie znam. Mam nadzieje, ze ktos sie zainteresuje. W sumie, fajnie byloby chronic to miejsce - szybko wkracza tam zabudowa dzialkowa.
Z "innych" sa tam pazie krolowej, derkacze, srokosze, kolonia czapli siwej, dziki, sarny itp.
Dobry też będzie kontakt z Marcinem Sielezniewemz SGGW. On "siedzi" w modraszkach.
Zna ich wszystkie stanowiska w Warszawie i okolicach. Jeli sa na twojej łace telejusy lub inne rzadsze gat. modraszków będzie o nich wiedział.
Modraszki to trzeba zdj?c od spodu :-( Spod skrzydel jest najlepsza cecha rozpoznawcza... Ale pewnie znajdzie sie jakis fachman, ktory da sobie rade...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum