Mam pytanko....czy w Polsce istnieją modliszki? Kiedy czytałem, że jaki jeden gatunek żyje w naszym kraju tylko nie znam nazwy, jeli kto mógłby mi pomóc odpowiedzieć na pytanie byłbym usatysfakcjonowany
_________________ ==Piękne kobiety zostawmy facetom bez wyobrazni==
odsyłam CIę do łączonego zeszytu 1-2/2005 KULONA, jest tam min. artykuł pt. "Nowe stanowisko modliszki zwyczajnej Mantis religiosa (Linnaeus 1758) na północy Krainy Gór Świętokrzyskich" autorstwa Bogusława Sępioł(a)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Powiedzcie mi czy ktoś zbiera informacje o stwierdzeniach modliszki Bo koledzy widzieli kilka lat temu osobnika bodaj na peronie stacji PKP w Zagórzu (tym pod Bieszczadami) - a z tego co widziałem na mapce z Czerwonej Księgi byłoby to nowe stanowisko.
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Nie mam pełnych informacji, ale oprócz całościowych opracowań prostoskrzydłych nikt specjalnie tylko tym gatunkiem się nie zajmuje.
Modliszka w B.Niskim, w okolicach MPNu i wspomnianego Zagórza jest dość liczna, ale każde stanowisko wartałoby zgłosić, albo notka w WE albo do autora opracowania częściowego w PCzKZB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum