Wysłany: 2007-08-15, 12:06 modliszka pod Skarżyskiem
nikt jeszcze nie doniósł na forum? czy może przeoczyłem?
Cytat:
Mamy kolejna sensacyjną obserwacje owada na terenie Skarżyska. 8.08.07 przy ulicy Limanowskiego w ogródku przydomowym M. B. pojawiła się bowiem modliszka Mantis religiosa. Potwierdzenia informacji na terenie miasta oczekiwaliśmy od ponad 20 lat kiedy została odnotowana po raz pierwszy.
Przecie pisalem zę w świetokrzyskiej krainie są ta w Skarżysku to pewnie z tej populacji "Sandomierskiej" i z uwagi na brak zimy rozwój populacji Mnie natomiat dziwi że nikt w okolicy Pińczowa nie zaobserwowal bo ja bodaj rok albo 2 lata temu widzialem sporo mlodych w okolicy Probołowic wiec potencjalnie cos tam powinno żyć - a sam nie mam na wsio czasu- jakieś sonderkomando by mi sie przydało -to jest taki smieszny las kiedyś topolowy -teraz wielka szkółka porośnięta wyką i masą innych kwiatów owadów do bólu sporo cerambycidae tam występuje
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum