FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mącznik młynarek
Autor Wiadomość
piotrek182 

Wysłany: 2008-06-10, 20:45   Mącznik młynarek

Cześć.

Mam wielki problem , przez wiele lat mialem na strychu gołębnik. (mieszkam w domu 2 piętrowym) ponad rok temu go zlikwidowalem. Po tym jak go zlikwidowalem na 2 pietrze zaczą sie pojawiac mącznik. Pojawia sie raz kiedys po 3-4 osobniki. Wydaje mi sie ze zyją na strychu ale nie mogę zadnych zlokalizowac. popryskalem srodkiem przeciw mrowkom i kilka lezalo. ale ciągle powracaja... nie wiem te czym sie zywią gdzy na strychu nie ma kompletnie nic a kuchnia jest na parterze. i wszystkie produkty spozywcze są zapakowane w pojemniczkach. Ma ktoś pomysł jak sie tego pozbyc ? Bardzo prosze o pomoc....

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-06-11, 11:23   

Czy ten problem masz przez cały rok czy tylko o tej porze? Pytam, bo latem mączniki chętnie lecą wieczorami do światła, co może dawać wrażenie, że biorą się gdzieś z domu (niezależnie od tego warto przejrzeć artykuły spożywcze).

piotrek182 

Wysłany: 2008-06-11, 17:09   

w zimie raczej tego nie zauwazalem ale teraz jest to coraz częsciej.

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-06-12, 11:16   

No to wskazywałoby raczej na mączniki przylatujące do światła. Ale na wszelki wypadek bardzo dokładnie wysprzątaj strych po pozostałościach gołębnika, ponieważ młynarki chętnie rozwijają się również w takich miejscach (tzn. gołębnikach).

piotrek182 

Wysłany: 2008-06-13, 16:51   

dzięki wielkie za pomoc , wlasnie bylem na strychu i zobaczylem wiadro w kturym byla pasza dla golębi zajrzalem i bylo ich pelno takich malutkich. narazie to wiadro wynioselm na dwor i mysle co z nim zrobic :) dzieki wielkie i pozdrawiam , mam nadzieje ze juz sie nie pojawią.

Odpowiedz do tematu