Zdaje mi się, że ślimak ten trafił w to miejsce przypadkowo i nie pochodzi od tych jajek. Ślimak ten jest po prostu za duży. Jeśli masz możliwość to sprawdź jutro czy jajka nadal tam są i będziemy mieli odpowiedź. Gdyby ślimak ten pochodził z tego gniazda reszta ślimaków też powinna wykluć się w najbliższym czasie.
rufinus napisał/a:
Wyczytałem gdzieś, że wielki występuje w zachodniej Polsce (w tym na Dolnym Śląsku).
Cytat:
W Polsce występuje na Pojezierzu Mazurskim, Pomorzu, ziemi lubuskiej, Śląsku i w zachodniej Wielkopolsce.
cytat pochodzi z wikipedii niestety innego źródła nie znalazłem
rufinus napisał/a:
Po czym dokładnie da się odróżnić wielkiego od luzytańskiego?
Dorosłe osobniki można rozpoznać po spermatoforach (narządach rozrodczych) widzianych pod mikroskopem. Łatwiej oznacza się osobniki młode. Młode osobniki Ślinika luzytańskiego są zielone z dwoma ciemniejszymi paskami po bokach. Za to młode osobniki Ślinika wielkiego są koloru kremowego bez pasków.
Makro Jest to zapewne Świdrzyk dwufałdkowy, ale pewny nie jestem do oznaczania świdrzyków konieczne jest zdjęcie otworu muszli.
Skomor Jest to Arion lusitanicus albo Arion rufus dokładnie oznaczyć się nie da
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum