1.jpg Zapewne młody ślimak Wstęzyka ogrodowego Cepaea hortensis, ale może to być także winniczek czy ślimak żółtawy. Młode osobniki nie bardzo idzie rozpoznać są zbyt bardzo podobne do siebie.
2.jpg to Wstężyk ogrodowy Cepaea hortensis.
Niech zgadnę Arion lusitanicus, Arion rufus i Arion ater .
Ślimaki te da się rozpoznać tylko przy użyciu mikroskopu i musiałbyś ślimaczka zabić ,ale obstawiałbym na Ślinika luzytańskiego. Gwoli wyjaśnienia Arion ater z tego co mi wiadomo nie występuje w Polsce. Arion rufus występuje w takich województwach jak: Śląsk, Pomorze, woj. Lubuskie i zachodnia Wielkopolska. Natomiast Arion lusitanicus w południowej Polsce. Dlatego przypuszczam, że jest to Arion lusitanicus (Ślinik luzytański).
Ślimak w pierwszym poście to młody osobnik lehmannia valentiana, a jajka faktycznie mogą być od pomrowa wielkiego, niestety nie wiem jak wyglądają jajka od pomrowa czarniawego więc nie jestem na 100% pewien.
Serdeczne dzięki - jeszcze tylko jedno pytanie - czy ślimaki często korzystają z pajęczych sieci jako miejsca na składanie jaj? Dla mnie to pierwsza taka obserwacja a nigdzie wcześniej o tym nie czytałem, więc nie wiem. Z drugiej strony pomrowy kojarzą mi się raczej ze ściółką niż z murkami?
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały
czy ślimaki często korzystają z pajęczych sieci jako miejsca na składanie jaj?
Według mnie to tylko przypadek, że jajka są niedaleko pajęczyny. Ślimaki te potrafią poruszać się na pajęczynach, ale nie jest im to chyba potrzebne by złożyć na nich jajka. Co do tego, że jajka są złożone w szczelinach to jest to całkiem normalne. Sam na moim podwórku znajduję jajka jak i też dorosłe osobniki w szczelinach ścian lub pod różnymi przedmiotami (np. duże kamienie). W szczelinach jest zazwyczaj ciemniej i wilgotniej co ślimaki te bardzo lubią.
Niech zgadnę Arion lusitanicus, Arion rufus i Arion ater
Cześć
Tak w zasadzie to myślałem nad gatunkami: Arion rufus, Arion ater i Arion subfuscus.
Do ślinika rdzawego jednak miałem duże wątpliwości O luzytańskim nie miałem pojęcia, że coś takiego wogóle istnieje
Wyczytałem gdzieś, że wielki występuje w zachodniej Polsce (w tym na Dolnym Śląsku).
Po czym dokładnie da się odróżnić wielkiego od luzytańskiego?
PS. Jest jakaś polska nazwa dla Arion ater?!
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum