FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
kleszcz z kleszczem pospołu
Autor Wiadomość
jutlandia 

Wysłany: 2005-05-01, 13:42   kleszcz z kleszczem pospołu

:lol: no i znowu dylemat. Tym razem ja tego nie widziałam jest to relacja ustna osoby zaintrygowanej...cytuję:
"czy kleszcz może mieć kleszcza?tzn czym może być kleszcz przyczepiony do kleszcza "pod spodem: otworem gębowym "główka w rodku" "
pozdrox!

tm 

Wysłany: 2005-05-02, 12:15   

A na pewno głowa w rodku?

Co prawda kiedy słyszałem jak kto mówił, że żmija zwija się w kłębek :shock: jak kogo/co goni!

jutlandia 

Wysłany: 2005-05-02, 13:35   

no dobrze...nie jest to moja obserwacja ale przytaczam po wywiadzie rodowiskowym. tylko wiosn?, kilka takich zaobserwowanych, kleszcz ok 2 mm przyczepiony do drugiego większego częciowo "napitego", miały inny kolor, przyczepiony główk?...widzieć tego nie widziałam...Ľródło wiarygodne ze wszechmiar.

Pazurek 

Wysłany: 2005-05-02, 16:34   

Moja kuzynka zrobila ostatnio eksperyment, "napitego" kleszcza zamknela w sloiku z pajakiem. Na drugi dzien kleszcz byl wyssany a pajak mial pelny krwisty odwlok. :>

wilk 

Wysłany: 2005-05-02, 21:33   

Paj?ki to przedostanie zwierzęta na jakich bym eksperymentował. Gorsze s? jedynie... kleszcze! :res: za odwagę!
Miałem tego badziewia dzi na sobie 20 najmarniej w trakcie przechadzki w terenie. Łeeee! Obrzydlistwo! Na szczęcie ja im niesmakuję. Ciekawe czemu... Wie kto może dlaczego, czy to przypadek, czy one maj? jakie preferencje co do ofiar, bo mi w życiu się nie wpił. Paskudy! Że niby co, ja nie smaczny jestem?! Podłe!

Pazurek 

Wysłany: 2005-05-03, 12:12   

Byla kiedys teoria ze chodzi o grupe krwi. Ja mam A1Rh- i mnie "lubia" kleszcze, komary, itp. A moze na atak nie sa narazeni korzystajacy z jakis konkretnych kosmetykow (zapach, sklad)?

wilk 

Wysłany: 2005-05-03, 13:44   

Ja mam ARh+ (jak większoc Polaków, ale podtypu nie znam), kleszcze jak pisałem maj? mnie gdzie, za to meszki i komary... opędzić się od tego nie mogę. Kosmetyków używłem bardzo róznych na przestrzeni lat...

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-05-04, 21:13   

grupa krwi chyba nie ma tu wielkiego znaczenia, (ja mam A1B Rh+) i s? dni kiedy komarzyce ss? mnie ile wlezie podczas gdy innego wieczoru z jakiegos powodu mnie omijaj? :?

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

tm 

Wysłany: 2005-05-05, 08:32   

Ja mam B Rh+ i w ci?gu ostatnich 3 - 4 lat miałem tylko dwa wbite kleszcze i tylko kilka dopiero po mnie łaziło. Co do komarów to już gorzej :/ , ale można się przyzwyczaić. Mylę, że to czy nas lubi? kleszcze, czy nie bardziej może zależeć od kosmetyków, niż grupy krwi... ale ja się na tym specjalnie nie znam.

jutlandia 

Wysłany: 2005-05-05, 09:42   

poważnie pytałam...siostra mnie piłuje bym jej wyszukała co to było za zjawisko... :?

tm 

Wysłany: 2005-05-05, 13:07   

Nic mi innego nie przychodzi do głowy... jeżeli tylko drugi kleszcz nie ruszał się, mogła to być wylinka zzrzucana przez kleszcza na górze, przyczepiona do jego ciała. Kleszcze ( nienajedzone) s? dosyć małe i w rzeczywistoci mogło to wygl?dać jakby jeden kleszcz był przyczepiony do drugiego.

jutlandia 

Wysłany: 2005-06-04, 11:09   

skonsultowałam sprawę...moje wiarygodne Ľródło się upiera, że to nie mogła być wylinka bo "to ruszało nogami i miało główkę"...hilfe... :shock:

tm 

Wysłany: 2005-06-04, 18:02   

W takim razie zupełnie nie wiem co to mogło być :cry:
Jeżeli się dowiesz co to było, napisz, bo jestem ciekawy

nemrod 

Wysłany: 2005-06-04, 19:42   

jutlandia,
jutlandia napisał/a:
skonsultowałam sprawę...moje wiarygodne Ľródło się upiera, że to nie mogła być wylinka bo "to ruszało nogami i miało główkę"...hilfe.

może po prostu robiły "bara-bara" :wink:

Kaska 

Wysłany: 2005-06-11, 14:47   

To była na pewno kupulacja, samiec jest mniejszy od samicy i się przyczepia do jej otworu płciowego wkładajac częć głowy-tzw. hypostome. Troszeczkę informacji (niestety tylko po ang.) i rysunki s? tutaj
http://www.lander.edu/rsfox/310DermacentorLab.html
http://www.paru.cas.cz/~e...lication_02.htm
ale może Aneta znajdzie co lepszego:-)

Odpowiedz do tematu