FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki atlas zakupic??
Autor Wiadomość
Joanna21 

Wysłany: 2005-08-13, 13:54   Jaki atlas zakupic??

Chce zakupic atlas ilustrowany, jaki mi polecacie i jaka jest jego cena??

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-08-13, 15:01   

Zależy czego po nim oczekujesz. Na dobry pocz?tek zdatny się wydaje np. "Leksykon przyrodniczy - Owady" i z tego samego wyd. "Motyle", twarda oprawa, zdjęcia, wyd. ?wiat Ksi?żki; pierwszy autorstwa Helgarda Reichholf-Riehma. Rok temu zakupiłem z netu za 19 zł bodajże.
Aczkolwiek jakiego super atlasu z owadami to chyba w Polsce nie uwiadczysz... nie wiem. Pewnie inni co jeszcze polec?.

Marfu 

Wysłany: 2005-08-13, 16:24   

Owady sa za duza grupa (za duzo gatunkow), aby w jednej ksiazce miec wszystko. Rzeczywiscie, ksiazka omawiana przez Tomka bedzie dobra, aby sie ogolnie zorientowac "o co w owadach chodzi", ale jakbys chciala sie wglebic w jakas grupe, np. motyle czy wazki :-) , to trzeba profesjonalnego klucza albo profesjonalny przewodnik terenowy do kazdej grupy... I nie do kazdej taki znajdziesz!

Rafał M. 

Wysłany: 2005-08-13, 20:20   

Wymienione pozycje s? dobre dla pocz?tkuj?cego. W atlasikach tych s? zdjęcia owadów w naturze. Polecam jeszcze Owady Zahradnika. Nie ma tam zdjęć tylko rysunki owadów, ale b.łatwo się rozeznać. No i szerzej traktuje temat.

Odpowiedz do tematu