FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak "to" robią ślimaki
Autor Wiadomość
Matija 

Wysłany: 2005-01-28, 19:02   Jak "to" robią ślimaki

W mojej galerii , przed niedĽwiedziami, zamieciłem kilka zdjęć, które uchylaj? r?bka tajemnicy w sprawie: „jak to robi? limaki”. Dla wtajemniczonych temat z pewnoci? banalny, jednak muszę przyznać, że dla mnie był odkryciem, mimo że w terenie jestem dosyć często.
Sytuację miałem okazję obserwować (czy raczej „podgl?dać” :oops: ) siedz?c sobie letni? por? przy grillu. W pewnej chwili zauważyłem, że na pniu lipy zawisły dwa/dwie splecione ze sob? limaki. Niewiele czasu minęło, a oba/obie - obracaj?c się wokół wspólnej osi - wysunęły jakowe narz?dy, które splotły, a następnie wydłużyły i zbudowały z nich błękitny zbiorniczek przysłonięty parasolowat? falbank? :P . Po pewnym czasie każdy/każda wchłon?ł co swoje i rozeszły się w pokoju.

Byłbym wdzięczny gdyby kto biegły w pimie przetłumaczył to co napisałem na język biologii i dopowiedział co więcej na ten temat, np. czy winniczki robi? to podobnie :?:

MP 

Wysłany: 2005-01-28, 22:01   

Należy zacz?ć od tego iż limaki te s? obojnakami, czyli każdy osobnik posiada zrówno męskie jak i żeńskie narz?dy rozrodcze. Nie następuje jednak zapłodnienie samego siebie tylko wymiana spermatoforu (pakietu plemników) pomiędzy osobnikami, zanim do tego dojdzie limaki odbywaj? cały rytuał godowy jak przedstwiony na zdjęciu, u niektórych też gat jeden z osobników może pełnić rolę samca a drugi samicy.
Co do winniczka też jest on obojnakiem i odbywa podobne gody jak limaki nagie, no może bez takich wygibasów, w końcu skorupa mu przeszkadza :D Jak kopuluj? winniczki wietnie jest pokazane na filmie Mikrokosmos.

Tom4don 

Wysłany: 2005-07-06, 21:32   

Ta wymiana spermatoforu, zarówno u limaków nagich jak i ze skorupami nazywane jest pospolicie "strzałka miłoci" co takiego, pozdro

MP 

Wysłany: 2005-07-06, 22:22   

Co chyba pomieszałe, "strzałka miłoci" to silnie zwapniony szpikulec w układzie rozrodczym limaków, kórym osobnik przekazuj?cy spermatofor, kłuje drugiego osobnika, po czym strzałaka się łamie i zaostaje w tym drugim osobniku. Do końca nie jest jeszcze wyjanine po co ten elemaent u slimaków występuje ale najbardziej prawdopodobne wyjanienie to takie, iż skoro to jest silnie nasycona węglanem wapnia struktura, to jest to jakby podarek dodatkowe Ľrodło wapnia potrzebne potomstwu do budowy skorupek, które daje osobnik kopuluj?cy temu który będzie składał jaja.
Czyli wymiana spermatoforu nie jest zwana strzałk? miłoci tylko jest to struktura w układzie rozrodczym slimaków.

Tom4don 

Wysłany: 2005-07-07, 08:55   

Ano racja, MP masz racje, sorki za bł?d :P

Odpowiedz do tematu