Witam. Szukam nagran glosow swierszczy wystepujacych w Polsce. Szukalem w google, ale poza polnym i domowym nic nie znalazlem. Czy ktos z Was ma moze takie nagrania?
No właśnie dlatego, że w Wiki jest wyszczególnione tak mało gatunków, pytałam o resztę. A. domestica i G. campestris sam znalazłeś, M. acervorum nie stryduluje, do N. sylvestris dałam Ci linka - podaj więc jeszcze trzy pozostałe gatunki.
witam, mam pytanie może nie na temat tematu ale blisko przynajmniej jak dla mnie - laika, mianowicie wczesną wiosną przyniosłem do kwiatów domowych ziemię z lasu i zaczęły z niej wychodzić, jak mniemam, pasikoniki zielone, wiosną wypuszczałem je za okno, ale teraz znalazłem w pokoju jeszcze jednego i myślałem, żeby go zostawić. Jakie szanse na dobre (prze)życie ma w pokoju?
Mi w grudniu z wyciągniętego z lodówki plastra miodu wylazła pscółka... Maja. I sobie Maja po pokoju chodziła, jedzonko miała... aż wylądowała na balkonie w pudełku i kawałkiem plastra... A pasikonik... Hm...
Dzięki. Małe to stworzenie, można się pozbyć jak muchy, ale mimo wszystko interesuje, niech już sobie pożyje. Mam nadzieję, że kiedyś nie zacznie prześladować nocą cykaniem.
Warto byłoby podkarmiać czymś tego niedobitka, żeby zwiększyć jego szanse na przeżycie - pasikoniki to w dużej mierze mięsożercy, więc jakieś muchy itp., ale i zieleninka typu sałata też nie zawadzi.
No cóż... kto wie, w którym zakątku domu się teraz podziewa. Dużo drobnych żyjątek mam w doniczkach (specjaliści na pewno znają te małe, 1mm, białe stworzenia o skocznych ruchach), więc liczę na to, że sam sobie przy nich poradzi. Chyba, że sugerujecie, żebym znalazłszy go uwięził w jakimś stosownym naczyniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum