Wysłany: 2007-05-30, 08:18 formy ochrony stanowisk raka szlachetnego
witam serdecznie! jestem nowym użytkownikiem forum
imponuje mi rozmach i mnogość tematyki
mam pytanko dotyczące - form ochrony stanowisk raka szlachetnego-?
czy podlegają ochronie stanowiska sztucznie stworzone przez człowieka (zbiornik przelewowy na cieku wodnym) rak występuje przed i za zbiornikiem ale głowne stanowisko to wymieniony zbiornik.
pytam ponieważ dotarły do mnie informacje o planowanym przez właściciela zlikwidowaniu zbiornika .
proszę o informacje.
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-05-30, 09:26 ] pozwoliłem sobie zmienić treść tytułu aby jasnym było czego temat dotyczy
czy podlegają ochronie stanowiska sztucznie stworzone przez człowieka
nie wiem czy dobrze dedukuję, ale...
....zapewne tak, nie ma znaczenia gdzie gatunek chroniony wystepuje.
to tak jak np z pustułką, jest ona chroniona zarówno w dzikich gniazdach jak i w budkach wieszanych przez ludzi................
na stawach chodowlanych gatunki ptaków(i wszystkich innych organizmów podlegających ochronie) też są chronione mimo iż same stawy są dziełem człowieka.
..ot "wytłumaczył" Corvus na chłopską logikę........
dzięki Corvus. logika twierdzenia jest niezaprzeczalna ale w naszym pięknym kraju nie liczę na logiczne przepisy. Nie mogę się dogrzebać istoty problemu - co innego w prawodawstwie ochrony przyrody a co innego w przepisach KC i prawie administracyjnym.
Jak pisałem problem polega na chęci likwidacji zbiornika a zbiornik ten jest wylęgarnią raczka i dzięki niemu rak wraca do rzeczki gdzie nie było go od 25 lat.
proponowałbym powiadomienie gminnego wydziału ochrony srodowiska. niekoniecznie cos to da, ale sprobowac mozna - moze inaczej wlasciciel potraktuje urzednika, ktory odradzalby likwidacje...
poza tym taki zbiorniczek idealnie pasowalby na utworzenie uzytku ekologicznego...
poza tym taki zbiorniczek idealnie pasowalby na utworzenie uzytku ekologicznego...
ale skoro właściciel chce go zlikwidować to zanaczy że jest mu on zdecydowanie niepotrzebny......, a na "prywacie" nic nie zrobisz bez zgody właściciela.....
Rozmawiałem z właścicielem!!! okazuje się że on nie chce tego zasypywać i jest skłonny podjąć wszelkie działania związane z ochroną stanowiska.
problem polega na tym że jakiś życzliwy złożył doniesienie o zalewaniu jego łąki podczas przyboru wody i po interwencji władz wyszło na jaw że zbiornik ten to samowola budowlana i dostał nakaz zlikwidowania.
Właściciel twierdzi że to nie on budował ten zbiornik.
Gorąca prośba o namiary na właściciela zbiornika.
"Od ładnych kilkunastu lat zajmuję się "zawodowo" czynną ochroną rodzimych raków, każda info o ich stanowiskach + ewentualne zagrożenie istniejącej populacji to super cenna info.
Przy okazji, może bvyłaby mozliwość aby "Ocalić" właściciela przed życzliwym sąsiadem...
Pozdrawiam orconectes vel dr witold strużyński Zakład zoologii sggw w warszawie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum