Podczas biwaku w jaskini na Jurze Krak.-Częstochowskiej w zeszły weekend zaobserwowałem takiego paj?ka - około 10 metrów od wejcia, nie miał raczej klasycznej sieci, były tam jakie nitki i resztki wysanych komarów przylepione do sufitu jaskini. Czy orientujecie sie może, czy jest to jaki gatunek jaskiniowy, czy występuje też na powierzchni ?
Poza tym w jaskini mieszkała rudawa mysz, która dobierała sie nam do prowiantu, przelatywał też parokrotnie nietoperz (spędzaj?cy dzień raczej poza jaskni?). O 3-4 rano fajnie słychać było (z zewn?trz ) kukułkę na tle puszczyka.
Się na pajkach za bardzo nie znam ,ale mój zaprzyjaĽniony arachnolog po obejrzeniu zdjęcia napisał:
"Jestem przekonany ze to META MENARDI, polskiej nazwy niestety nie znam, z tego co wyczytałem w kluczu, gatunek ten wystepuje wyłacznie w miejscach całkowicie zaciemnionych (typowy dla takich srodowisk, więc mysle ze można go zaliczyć jako charakterystyczny dla fauny jaskiniowej), glównie w glębi jaskin, a także w tunelach, kanałach. Nalezy do rodziny METIDAE (doć nowo utwożona rodzina), wczeniej do Kwadratnikowatych (TETRAGNATHIDAE)."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum