No właśnie - co to jest? Też takie widziałam na leszczynach i na lipach w dość dużych ilościach, ale dotąd się nad tym nie zastanawiałam Poszukałam troszkę i tak mi to najbardziej się podobne wydaje do garnusznicy bukowej (tylko ona ma bardziej beczułkowate te galasy), więc może to coś z pryszczarkowatych?
Tak na marginesie, znalazłam stronkę gdzie można poczytać coś ogólnie o galasach
http://www.wgorach.com/in...ocation=f&msg=1
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Ciekawy temat - nieraz się coś takiego ogląda i ... przechodzi się nad tym do porządku dziennego. A warto poznać także ten aspekt przyrody.
Choć swoją drogą kiedyś pomyliłem samice czerwców z oprzędem i spędzałem godziny szukając na necie zdjęć które by mogły temu odpowiadać..z wiadomym skutkiem - dopiero ktoś na forum entomo mi wyjaśnił sprawę - dobrze że mamy fora.
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały
Witam, moim zdaniem to Różkowiec lipowy -Eriophyes tiliae. Gatunek roztocza, którego "galasy" obserwuje od wielu już lat na jednej z lip na moim osiedlu.Ciekawe jest to, że co roku występują one na liściach tej samej gałęzi(nie rozprzestrzeniają się na całą roślinę). Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum