FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Czas na straszki (Odonata: Lestidae: Sympecma spp.)
Autor Wiadomość
Paweł Buczyński 

Wysłany: 2006-04-06, 17:13   Czas na straszki (Odonata: Lestidae: Sympecma spp.)

Dla osób zainteresowanych ważkami zaczyna się czas żniw. Już zaczynają latać (wczoraj widział je na Bagnie Bubnów w Polskim P.N. dr Krzysztof Pałka), i będą jedynymi dorosłymi ważkami w terenie jeszcze przez co najmniej trzy tygodnie, straszki - przedstawiciele rodziny pałątkowatych. Mamy w Polsce dwa gatunki: straszkę pospolitą (Sympecma fusca) i straszkę północną (Sympecma paedisca).

Straszki mają bardzo ciekawą biologię: jako jedyne ważki w naszej strefie klimatycznej zimują jako imagines, siedząc na roślinności zielnej w pobliżu zbiornika i "obrastając" szronem i lodem. Dlatego ruszają do lotu bardzo wcześnie, w ciepłych sezonach już w marcu (inne gatunki pojawiają się najwcześniej w ostatnich dniach kwietnia). Po krótkim okresie intensywnego żerowania zabierają się do rozrodu. Rozwój jaj i larw trwa bardzo krótko - drugie pokolenie pojawia się już w lipcu. Różni się od "przezimków" brązowymi oczami (tamte mają niebieskie). Pierwsze pokolenie lata do II połowy czerwca, rzadko spotyka się je jeszcze w pierwszych dniach lipca.

Straszka północna jest chroniona prawnie. Jest to gatunek syberyjski, lokalnie stosunkowo częsty w Polsce wschodniej, lecz zwykle rzadki i występujący w dużym rozproszeniu w innych regionach kraju. Na południowym zachodzie niemal nieobecny. Straszka pospolita to gatunek śródziemnomorski, dosyć pospolity w Polsce południowej i centralnej, coraz rzadszy ku północy. O obydwu gatunkach mamy wciąż za mało danych faunistycznych, można też na nich prowadzić bardzo ciekawe badania biologiczne. Polecam!

Nie wieszam swoich zdjęć, bo ładniejsze można znaleźć bez problemu w Sieci - np. na stronie http://www.ausgabe.natur-lexikon.com/libellen.php

Straszki wyglądają niepozornie w porównaniu z innymi ważkami, a to dlatego że dużą część życia spędzają między uschłymi częściami roślin nadwodnych. Są więc ubarwione maskująco. Ale mimo to są pięknymi zwierzętami.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-04-08, 20:35   

Ja widziałam już w tym roku już jedną ważkę. Nawet by pasowało, bo to była na pewno jakaś Zygoptera. Niestety, zauważyłam ją tylko kątem oka i zanim odwróciłam głowę to już jej nie było, a woda poza wałem uniemożliwiła pościg :/

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Paweł Buczyński 

Wysłany: 2006-04-09, 19:40   

Warto tam wrócić w ciepły, słoneczny dzień. Lada moment nasi pupile zaczną się rozmnażać i wtedy będą bardziej "przywiązani" do danego miejsca. Na razie głównie żerują.

amikosik 

Wysłany: 2006-05-06, 23:02   

Ja dziś upolowałem pierwszą tegoroczną.

ważka.JPG
Plik ściągnięto 27 raz(y) 49.46 KB

Paweł Buczyński 

Wysłany: 2006-05-07, 12:27   

Dostałem też fotki z rezerwatu Bielawa koóo Pucka, od Pawła Jędryczaka. Niestety z pewnej odległości wykonane i nie ma pewności, który to gatunkek.

A co do wylęgu innych gatunków - już się zaczął na Pogórzu Przemyskim, kilka dni temu pisał mi o tym Bogusław Daraż. Tak więc pewnie już rusza i na terenach chłodniejszych, dalej na północ.

Odpowiedz do tematu