Czy to prawda że piewik gał?zkowiec , popularnie zwany cykad? występuje także w Polsce? Rozmnaża sie u nas czy tylko zalatuje?
Bardzo bym prosił o jakies informacje, np. stanowsika tego owada w Polsce.
Jeli ktos wie prosze o pomoc
Cykady, a poprawniej piewiki, to grupa około 2 tys. gatunków owadów występuj?cych głównie w cieplejszych regionach wiata. W Polsce spotykane s? bardzo rzadko. Na nasłonecznionych górskich stokach, m.in. w Pieninach, bywa sporadycznie widywany piewik górski (Cicadetta montana), a w okolicach Buska Zdroju i Janowa Lubelskiego objęty ochron? gatunkow? piewik podolski (Cicadetta podolica). Owady obydwu gatunków s? jednak znacznie mniejsze i cichsze od tropikalnych pobratymców.
uuuuu "...w okolicach Buska Zdroju" ... no ja ma tam rodzinę .... i od lat wybieram się latem ogl?dać rolinnoć kserotermiczn?, etc. w krasowych rezerwatach w okolicy.
Ten piewik podolski będzie więc dodatkowym argumentem za "zebraniem tyłka w troki
" tam...
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
Cykad w Polsce jest bodajże 6 lub 8 gatunków - po uszy w cykadach siedzi Jacek Szwedo z PAN z Wilczej - polecam wiec kontakt z nim niz posługiwanie sie artykułami z prasy.
Coś mi sie zdaje że z uwagi na ocieplanie sie klimatu na Ponidziu populacje gatunków pontyjskich wyraźnie sie zwiekszają .Polecam stanowisko w Pełczyskach mi ślepia wychodzily z orbit
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum