FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Cykady w Polsce?
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2008-06-03, 14:03   

Niespecjalnie :idea: tu jest zresztą jak to brzmi: http://www.cicadasong.eu/...a-concinna.html

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-03, 21:36   

Pysiak, słyszałeś ten głos co na pliku teraz tam i Ciebie ? W jakich godzinach zwierz aktywny głosowo ? Siedzi w rezerwacie, który się podolicą chlubi ? :>

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-03, 22:13   

siedzi tamże :idea: co do dzwieku to slyszalem tylko ten fragment ciągły- można znależc sobie takze wylinkę :idea: zwierz aktywny w najwiekszy skwar- najlepsze jest to ze można go podejść i sfocić- choć na ogól sie podrywa do lotu to daleko nie leci- ot kilka metrówi siada i jak sie wolno podejdzie to siedzi spokojnie i sie nie rusza i jest duża bo tak ze 4-5 cm jak nie lepiej :idea: :tup:

mscelina 

Wysłany: 2008-06-08, 15:48   

Parę ujęć na Cicadetta podolica z Ponidzia.

Cicadetta podolica_4.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 31.78 KB

Cicadetta podolica_3.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 81.98 KB

Cicadetta podolica_2.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 76.05 KB

Cicadetta podolica_1.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 84.92 KB

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-06-08, 16:44   

Szał :shock:
Jak powszechne (bądź nie) są na Ponidziu te cudeńka?

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-08, 19:12   

Sa tam w tym rezerwacie skąd są podawane :idea: i jest jeszcze drugie stanowisko niedaleko tegoż rezerwatu{ok1km} które to stanowisko znalazlem w zeszły wtorek :cool: :> Są informacje ze mogą byc jeszcze w 2 innych rezerwatach :idea: ale sa to informacje nie potwierdzone :idea: noi pozostaje sprawa kserotermy w P.... gdzie ktoś podobno widział czy słyszał ale nie wiadomo co :idea: :> Kontaktowalem sie w tej sprawie z dr Jackiem Szwedo z UŚ i on mnie nawet prosił coby mu nałapać tych z nowego stanowiska ale czarno to widzę bo nawet nie mam czym :idea: :?

mscelina 

Wysłany: 2008-06-08, 21:34   

Ptysiu na rękę najlepiej...

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-08, 21:40   

Ale on chciał kilkanaście najlepiej :idea: :>

mscelina 

Wysłany: 2008-06-08, 22:30   

To na rękę i do słoika :-)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-09, 18:54   

jako że żelastwo trza kuć póki ciepłe :idea: :> to chodzę za tymi cykadami i mam efekty :idea: :> okazuje sie ze wodleglości kilkuset metrów od tego nowego znalezionego przeze mnie stanowiska jest następne :idea: :tup: nie sadzę abysie owady róznily czymś od tych z rezerwatu w K :idea: bo to jest zbyt blisko natomiast wydaje sie mnie ze nalezy postawić następujące pytanie :idea: jeżeli C.podolica występuje na kuescie gipsowej od K do G :> to jak to jest z nią po drugiej stronie drogi :idea: która w G przecina ten garb zbudowany z gipsów bo wydaje sie ze sa tam stanowiska wymarzone wręcz dla tego gatunku :idea: :razz: a odległość od ostatniego stanowiska do tych miejsc to ok 1 km :idea:

lotr 

Wysłany: 2008-06-10, 22:40   

Ptyś - co do tego łapania - wydaje mi się, że nie ma potrzeby pozyskiwać aż kilkunastu osobników. Gatunek jest na tyle charakterystyczny ;) , że bez problemu powinna wystarczyć dokumentacja fotograficzna (która, jak widzę, nie najgorzej wychodzi) plus 2-3 okazy dowodowe.

Ptyś napisał/a:
wodleglości kilkuset metrów od tego nowego znalezionego przeze mnie stanowiska jest następne

:oki:

Renka 

Wysłany: 2008-06-11, 13:54   

Ostatnio na silnie kserotermicznym zboczu na Wyżynie Sandomierskiej obserwowałam także cykady. Udało mi się sfotografowac młodziutką, starsze w największym upale donośnie hałasowały i były dosyc płochliwe.

cykada.JPG
cykada
Plik ściągnięto 5 raz(y) 93.35 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-12, 20:29   

To chyba cicadetta montana :idea: :) jest fajna stronka o piewikach http://www.cicadasong.eu/

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-19, 16:10   

Cybowa góra 1 wylinka na omanie wąskolistnym ale nie wiem czy podolica czy montana bo bylo po deszczu i siedzialo wsio cicho :idea: :?

Odpowiedz do tematu