Pysiak, słyszałeś ten głos co na pliku teraz tam i Ciebie ? W jakich godzinach zwierz aktywny głosowo ? Siedzi w rezerwacie, który się podolicą chlubi ?
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
siedzi tamże co do dzwieku to slyszalem tylko ten fragment ciągły- można znależc sobie takze wylinkę zwierz aktywny w najwiekszy skwar- najlepsze jest to ze można go podejść i sfocić- choć na ogól sie podrywa do lotu to daleko nie leci- ot kilka metrówi siada i jak sie wolno podejdzie to siedzi spokojnie i sie nie rusza i jest duża bo tak ze 4-5 cm jak nie lepiej
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Sa tam w tym rezerwacie skąd są podawane i jest jeszcze drugie stanowisko niedaleko tegoż rezerwatu{ok1km} które to stanowisko znalazlem w zeszły wtorek Są informacje ze mogą byc jeszcze w 2 innych rezerwatach ale sa to informacje nie potwierdzone noi pozostaje sprawa kserotermy w P.... gdzie ktoś podobno widział czy słyszał ale nie wiadomo co Kontaktowalem sie w tej sprawie z dr Jackiem Szwedo z UŚ i on mnie nawet prosił coby mu nałapać tych z nowego stanowiska ale czarno to widzę bo nawet nie mam czym
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
jako że żelastwo trza kuć póki ciepłe to chodzę za tymi cykadami i mam efekty okazuje sie ze wodleglości kilkuset metrów od tego nowego znalezionego przeze mnie stanowiska jest następne nie sadzę abysie owady róznily czymś od tych z rezerwatu w K bo to jest zbyt blisko natomiast wydaje sie mnie ze nalezy postawić następujące pytanie jeżeli C.podolica występuje na kuescie gipsowej od K do G to jak to jest z nią po drugiej stronie drogi która w G przecina ten garb zbudowany z gipsów bo wydaje sie ze sa tam stanowiska wymarzone wręcz dla tego gatunku a odległość od ostatniego stanowiska do tych miejsc to ok 1 km
Ptyś - co do tego łapania - wydaje mi się, że nie ma potrzeby pozyskiwać aż kilkunastu osobników. Gatunek jest na tyle charakterystyczny , że bez problemu powinna wystarczyć dokumentacja fotograficzna (która, jak widzę, nie najgorzej wychodzi) plus 2-3 okazy dowodowe.
Ptyś napisał/a:
wodleglości kilkuset metrów od tego nowego znalezionego przeze mnie stanowiska jest następne
Ostatnio na silnie kserotermicznym zboczu na Wyżynie Sandomierskiej obserwowałam także cykady. Udało mi się sfotografowac młodziutką, starsze w największym upale donośnie hałasowały i były dosyc płochliwe.
cykada.JPG cykada
Plik ściągnięto 5 raz(y) 93.35 KB
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum