Do mojego pokoju wpadło coś co wygląda jak Ctenophora ornata. W książce Owady, wyd. Multico podana jest polska nazwa krzewiorożka żółtoczarna, tyle, że internet nie zna tej nazwy Jestem trochę pod wrażeniem, bo z Polski znana jest ona tylko z kilku stanowisk http://www.iop.krakow.pl/...sp?id=113&je=pl
Czy można pomylić ją z jakimś innym gatunkiem?
Jutro na wszelki wypadek odwiedzę Zakład Bioróżnorodności i Taksonomii Ewolucyjnej i pokażę to cudo
Niestety nie mam innego aparatu niż ten w telefonie, więc nie podzielę się zdjęciami
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
A jakie są cechy pozwalające odróżnić C. ornata od C. flaveolata?
W Zakładzie nie było żadnego specjalisty, więc czekam na telefon.
Pozdrawiam
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Niestety nie jestem specem od muchówek, więc nie potrafię pomóc jeśli chodzi o cechy odróżniające Ctenophor. Ale widziałam, że pisałaś na forum Entomo - tam powinni się znaleźć fachowcy
Pozdrawiam również.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum