Czy kto z Was spotkał się z czym takim, bo ja pierwszy raz.
Zdjęcie zrobione 18 lutego br. Skrzynka lęgowa dla ptaków typu A. Na gnieĽdzie szerszeni mazurek uwił swoje jesienne gniazdo. Użył do tego tamaryszka, który licznie ronie w pobliżu. Oba gniazda z tego samego sezonu,mazurek napewno budował po opuszczeniu budki przez szerszenie. (budka wisi od ubiegłej wiosny)
To szerszenie opuszczaja swoje gniazda na jesieni?
Oj... chyba o owadach nic nie wiem...
Entomologiczno-ornitologicznie: ja mialam przypadek, w ktorym - rowniez mazurek - mial gniazdo w rurze. Bylo to urzadzenie jakiejs zapomnianej sciezki zdrowia przypominajace trzepak bez dolnej poprzeczki. W tej gornej, z jednego konca, wlasnie bylo gniazdo. Natomiast u podstawy bylo mrowisko Zdaje sie ze rudnic, ale nie pamietam. Mrowki wchodzily do gory, ale do samego otworu nie docieraly.
Jezeli chodzi o zimowanie w ulach to temperature zapewniaja nie tyle sciany, co zbiorowa praca wszystkich pszczol, ktore pracuja pilnie przez caly czas aby utrzymac odpowiednia temperatura. Bodajze ok 36 st C. w srodku i ok 20 st C na zewnatrz pszczelego kłębu. Bo pszczoly zimuja tworzac kł?b wokół krolowej. Niestety nie wiem jak z innymi owadami spolecznymi
Przylaczam sie do pytania. Jak taka samotna krolowa przezywa zime????
Pogmeralem troche po sieci i znalazlem pare informacji. W przypadku os (a wiec i szerszenii) krolowa po zaplodnieniu jesienia szuka sobie kryjowki i zapada na zime w stan hibernacji. Na wiosne odtwarza sobie roj.
I druga informacja, ze szerszenie zakladaja gniazda najczesciej w wyprochnialych dziuplach i BUDKACH LEGOWYCH DLA PTAKOW!!!
No to akurat prawda, sama widzialam jedno takie. Papier az wystawal, chyba brakowalo nawet przedniej scianki. A raczej jej czesci. Wokol krecilo sie sporo szerszeni, az strach byl podejsc blizej i sie przyjrzec...
Ale dla takiej krolowej samej odtwarzajacej roj to ...
a co do tej królowej, ona sama nie odtwarza całego roju, na pocz?tku buduje gniazdo z ok 20 komórkami lęgowymi, sama wychowuje pierwsze potomstwo , a potem budow? ,wyżywieniem i opiek? nad kolejnymi pokoleniami zajmuj? sie juz tylko robotnice z poprzednich lęgów.
Z tego co wiem królowa może sie wszędzie ukryć - podobno raz się złożyło że zimowała sobie w załamaniu starej kotary , po za tym często zimuje w załamaniach kory (duży kawał odstającej kory)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum