Dacie wiare, ze jeszcze nie bylo takiego tematu (albo go nie znalazlem...)
A zatem. Kto z motylarzy sie orientuje, czy w rozmieszczeniu A. laodyce zaszly jakies zmiany w ostatnich 10 latach - czy prze on na poludnie? Bo tak jak kiedys znalazlem go pod Radomien (szeroko rozumiane pod...), co zreszta jest w Atlasie Buszki, to obecnie tuz pod Warszawa... Niestety, nie dotre szybko do atlasu, wiec nie wiem - moze i tu byl notowany, ale wydaje mi sie, ze nie.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
I mnie zdarzył? się niedawno (około 2 tygodnie temu) ciekawa obserwacja... Wędruj?c po okolicznych ł?kach zauważyłem fruczaka goł?bka (Macroglossum stellatarum) "zawisaj?cego" przy żółtej przytulii (Galium verum). Okazało się, że motyl podlatywał na kilka milimetrów do gał?zki przytulii, przegl?dał j? dokładnie i leciał do następnej. Po przegl?dnięciu kilkunastu g?ł?zek wybierana zostawała jedna, na której na włanie otwieraj?cych się kwiatkach zostawało złożone jedno jajeczko... Następnie fruczak przelatywał na kolejn? kupkę przytulii i rozpoczynał pracę na nowo.
Wzi?łem z sob? dwa jajeczka i aktualnie mam dwie małe (około 2cm) g?sieniczki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum