Wysłany: 2005-09-30, 20:04 Budki lęgowe dla trzmieli.
Może kto z Was wie, jak należy wykonać budkę lęgow? dla dziko żyj?cych trzmieli? Jakie powinna mieć wymiary i z jakich materiałów można j? wykonać? Na necie znalazłem tylko lakoniczne informacje, iż jest podobna do budki ptasiej, ale bardziej pozioma i otwór wlotowy posiada rednicę 2 cm. Nie znalazłem żadnych konkretów na temat wymiarów.
Wysłany: 2005-10-01, 12:25 budki lęgowe dla trzmieli
Na przełomie lata i jesieni sadzimy kł?cza jasnoty białej na zagonikach o powierzchni 1 m kwadratowy. Z nastaniem wiosny każdy zagonek nakrywamy izolatorem z siatki plastikowej. Izolator winien mieć wymiary 1 na 1 na 1 metr. Pod izolatorem umieszczamy napełniony pokruszonym sianem ulik zbity z deseczek drewnianych, przykryty daszkiem. Przybliżone wymiary wewnetrzne korpusu ulika w centymetrach 17 na 24 na 13. Odławiamy samice trzmiele gdy te tylko opuszcz? zimowe schronienia i wpuszczamy po jednej pod każdy z izolatorów.
Pyłek i nektar z zagonka jasnoty wystarczaja w zupełnoci od chwili rozpoczęcia hodowli aż do opuszczenia komórki przez pierwsz? generację robotnic.
Uliki wyjmujemy z izolatorów gdy s? w nich już pierwsze robotnice i ustawiamy w pobliżu uprawy kwitn?cej roliny !!! dża rasta
To co napisał matosos to trzmielowa wyższa szkoła jazdy dla zawodowców . Zasadniczo miałem na myli umieszczanie budek czy ulików, jak kto woli, w pobliżu ogródków kwiatowych do samodzielnego zasiedlenia przez trzmiele. Mam nadzieję, że skusiłyby się na to.
Dzisiaj otrzymałem drog? mailow? informację od wspomnianego wczeniej przez Marfu szefa projektu ochrony trzmieli, za któr? serdecznie dziękuję. Przytoczę j? poniżej, aby mogły się z ni? zapoznać osoby zainteresowane tym tematem.
"Budki dla trzmieli w ramach projektu prowadzonego przez TBOP wykonywane s? z drewna o wymiarach wewnętrznych 15x15 wys. 14cm. Otwór umieszczony jest mniejwięcej po rodku cianki o rednicy od 15 do 20mm. Bardzo ważne jest wypełnienie budki. Powinna być wypełniona starymi ĽdĽbłami traw, które przezimowały i utraciły wartoci odżywcze, co zabezbiecza gniazdo trzmieli przed plenieniem. Warto dodać do takiej wyciółki mchu który utrzymywał będzie puszystoć, bo często sama trawa po kilku miesi?cach opada na dno i daje miejsce np. szerszeniom do założenia gniazda, a tych pewnie nikt w ogródku mieć by nie chciał.
Budki można wieszać na drzewach i przy powierzchni ziemi."
Tak apropo trzmieli. Kiedy jak bawiłem się w wieszanie skrzynek dla sikor w różnych niedostepnych miejscach nisko nad ziemi?, to regularnie były one zajmowane przez trzmiele. Niestety, nie mam pojecia przez jaki gatunek. Było najczęciej tak - sikora zaczęła budować gniazdo, czyli naniosła trochę mchu, jak to ma we zwyczaju, po czym budke zajmował trzmiel, a sikora rezygnowała z dalszej budowy gniazda. Tego typu akcje odbywały się, jak pamiętam, w kwietniu.
Ja też jestem bardzo ciekawa wyników zasiedlania budek trzmielowych. Tak szczerze mówi?c to zastanawiam się czy takie działani maj? sens większoć naszych gatunków trzmieli preferuje gniazda ziemne, najczęciej s? to stare norki gryzoni. Tworzenie specjalnych budek chyba ma sens tylko jako magazyn odpowiednich materiałów do budowy gniazda (suche trawy, mchy, strzępki wełny) no a jak już trzmiel napotka takie gotowe gniazdko to niewykluczone że je zasiedli ale wydaje mi się że to przede wszystkim zalezy od bazy pokarmowej wokół takiej budki. Tak więc Marko jeli na twoich działkach jest dużo kwiatów miododajnych a po zimie zostaj? jakie suche trawki to matka trzmielowa zbuduje sobie gniazdo ziemne lub w jakiej szczelinie drzewa czy muru. No chyba że te działki to równo przystrzyżony trawnik z iglakami (żeby nie trzeba grabić lici jesieni?) jeli trzmiele nie będ? miały co jeć to nawet "budki -apartamenty" ich nie zwabi?. Prof.Dylewska w swojej ksi?żce podaje że gniazda trzmieli spotykane były kiedy gdy trzmieli było dużo w starych niechodzonych butach czy kieszeni nieużywanej odzieży, pod podłogami szop, nagromadzonych odpadach, nawozie zwierzęcym.
A co do budek dla innych ż?dłówek to różne modele kiedy oferowała w swoim katalogu firma Grubbe. Były to konstrukcje przypominaj?ce gliniane lub słomiane cianki. Tworzenie takich budek jest dla mnie sensowne gdyż wiele gatunków zwi?zanych jest ze starymi budowlami z drewna (obecnie stawiane drewniane obiakty s? gruntownie zaimpregnowane co skutecznie odstrasza owady) oraz gliny (tych to już chyba w ogóle nie dowiadczy). Wiele dowiadczeń w tym zakresie posiada już na pewno Wigierski Park Narodowy gdzie państwo Krzysztofiakowie od lat stawiaj? różne konstrukcje - ule dla tych mniej znanych żadłówek. Uff... to na razie tyle moich przemyleń a jakie s? wasze?
Oczywicie zdaje sobie sprawę, że budki mog? być tylko pewnym uzupełnieniem, jeli chodzi o ochronę trzmieli. Rzeczywicie zdecydowana większoć trzmieli preferuje ziemne norki. Na stronie Polskiego Zwi?zku Hodowców Trzmieli http://pzht.friko.pl pod linkiem "miejsce gnieżdżenia" znajduje sie tebelka obrazuj?ca najczęciej wybierane przez krajowe gatunki miejsca na gniazdo. Mimo to warto chyba spróbować. Natomiast o bazę pokarmow? sie nie martwię. Moja mama uprawia na działce tyle różnych odmian kwiatów, że łatwiej byłoby wymienić te, których nie ma, niż te które ma. A zlatuj?cych do nich owadów jest całe mrowie. Także u moich krewnych na wsi znajduje się całkiem pokaĽny ogródek kwiatowy, i tam też planuję zainstalować na próbę budki. W tym roku mogłem obserwować tam niesamowity widok. Do kwitn?cego szpaleru żywokostu, ale ogrodowej odmiany o kremowych kwiatach, zlatywało się tyle różnych gatunków trzmieli, pszczół i innych owadów, że nie sposób było je policzyć.
Obecna moda na ogrody typu trawnik + iglak (słyszałem, że niektórzy okrelaj? ten styl cmentarnym) nie sprzyja trzmielom i główne zabiegi powinny skupiać się na sadzeniu w różnych miejscach rolin miododajnych. Mam nadzieję, że powróci moda na klasyczne kwiatowe ogrody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum