Bedac teraz w Bieszczadach spotkalem ciekawa cme. Jest bardzo charakterystyczna i kojarzy mi sie ze jest bardzo rzadka. Nie jestem pewien ale w nazwie ma chyba cos z niedzwiedziem (niedzwiedziowka?!). Sfotografowalem ja ale boja sie ze nic nie wyjdzie z calego filmu na ktorym bylo to zdjecie.
W kazdym razie z gory miala skrzydla jasne z gestym brunatnym pregowaniem. Z kolei tylne skrzydla byly jaskrawopomaranczowe, moze nawet czerwone z jakimis ciemniejszymi plamkami. Tulow miala tez intensywnie pomaranczowy. Znalazlem ja w dzien na Poloninie Carynskiej.
Bardzo bm prosil o info lub fotki. dziex
[ Dodano: 2004-08-12, 23:25 ]
Po przejrzeniu zdjec w necie podejrzewam ze to Niedzwiedziowka kaja. Powiedzcie czy to mozliwe i czy to rzadki motyl?
Jesli to caja, to pospoliciuch. Nie trzeba jechać aż Bieszczady, żeby zobaczyc tego motyla. Włanie teraz jest okres kiedy ten gatunek lata najliczniej...
Jasne... a widziałe w czerwcu lub na pocz. lipca takie włochate, duże rude g?siennice przełaż?ce przez droge albo siedz?ce gdzie na jakich ziołorolach, np. pokrzywach itp.?! To g?siennice włanie tej niedĽwiedziówki. teraz włanie się kluj?!
Wlasnie na nie patrze... tyle ze na stonie www. Niestety nigdy w naturze takich nie napotkalem. Coz wyglada na to ze powinienem zamiast w niebo, patrzec czasem pod nogi... kto wie ile takich wlochatych gasienic rozdeptalem
Jeli to caja to rzeczywicie owad często spotykany ale poczekajmy na fotkę jeli chcesz wiedziec cos więcej o niedzwiedziówkach w Polsce zajrzyj na stronę Jacka Kurzawy i do bazy danych Krzyka Jonko.
www.entomo.bai.pl
Przejrzalem na stronie pana Jonki wszystkie niedzwiedziowki, teraz juz nie watpliwosci to caja! Chyba ze w tym http://www.lepidoptera.bai.pl/start.php?lang=PL indeksie brakuje jakiegos gatunku ? W kazdym razie inna niedzwiedziowka nie jest tak podobna do tej ktora spotkalem jak wlasnie kaja!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum