Witam!
Dzi na wiosennym spacerze spotkałem tak? muchę. Czy to też Eristalis tenax? Jeli tak - to czy to już wiosenny wylęg (chyba tak, skoro, jak podano parę postów wczeniej - one nie zimuj?). Czy ten gatunek ma jak? polsk? nazwę?
Wygl?dała bardzo ładnie w wisennym słonczeku
DSCN6830-w2.jpg
Plik ściągnięto 1429 raz(y) 51.25 KB
Ostatnio zmieniony przez Andrzej 2005-04-10, 22:20, w całości zmieniany 2 razy
Czy to rzeczywicie ona?
Poniżej z innej strony. Włoski nie chc? być szarawe (gdzie wyczytałem, że powinny ), a układu plam na odwłoku też jako pewny nie jestem. Ale przymiotnik "trutniowata" tak na oko pasuje . Sorry, jeli pytam o oczywistoci, ale zupełnie się na muchach nie znam
Co mi dziwnie wygl?da. Masz jakie zdjęcie z przodu? Z góry - na wprost? No gdyby było widać żyłki na skrzydłach to byłby szczyt luksusu w oznaczaniu.
Teraz, na kwitn?cych wierzbach iwach spotkać możemy wielkie włochate i kolorowe muchówki - Criorrhina ranunculi (Syrphidae) - jest naprawde "odjazdowa" - wielka jak trzmiel, owłosiona rudo i rudo-zółta. Robi w każdym razie wrażenie, gdyz jest to wród krz?taj?cych się muszek i błonkówek wiosennych zdecydowanie największa muchówka. Spotkanie z ni? zawsze traktuję jako swoiste "szczęcie" od życia, że mam przyjemnoć co tak ciekawego widzieć. W sumie nie jest to co rzadkiego, ale wrażenie jest... "przekolorowe".
PS. Co do Eristalisów... - one jeszcze teraz nie lataj?. Na wierzbach ich nie kojarzę; na kwitn?cych czeremchach (Padus) w połowie maja juz tak, ale to nie tenax tylko np. horticola. E.tenax wogóle pojawia się stosunkowo póĽno... właciwie chyba dopiero latem... Pierwswze Eristalisy to rzadki Eristalis alpinus - gat. borealnoalpejski, więc nic dziwnego że jest wiosn?. Potem, dopiero w maju pojawiaja się pierwsze Eristalisy z tej grupy najpospolitszych.
Wielk? muchówk? lataj?c? wród lici dębowych, wokół pni i starych dębów może być Brachypalpus valgus, gatunek pierwszomajowy, ale pojedyncze osobniki s? już w pierwszej połowie kwietnia (Syrphidae, Milesiinae). Rzadki, wskaĽnikowy gatunek, zwi?zany z dziuplami, próchnowiskami i starymi drzewostanami. Taki "duszek" starych drzewostanów. Gdy obejrzymy stare dęby 1-go maja w ciepłe dni bedziemy mieli duż? szansę na spotkanie z nim.
Masz jakie zdjęcie z przodu? Z góry - na wprost? No gdyby było widać żyłki na skrzydłach to byłby szczyt luksusu w oznaczaniu.
Z ostr? głow? to będzie klopot. Zanim udalo mi się j? pstrykn?ć od przodu - poleciała sobie...
Zał?czam 2 profile oraz skrzydełko.
Owad był raczej wielkoci małej pszczoły niż trzmiela. Tak chyba max. 10 mm. Obserwowałem go w rezerwacie "Krajkowo" pod Poznaniem. Na drodze w głębi lasu, ze 200 m od starorzeczy. Sporo dędów (także starych), sosny...
P.S.
Dzi i jutro chyba nie będę miał dostępu do Internetu, więc kolejny raz odezwę się zapewne dopiero w rodę.
Po uzylkowaniu skrzydła mozna powiedzieć że NAPEWNO nie jest Eristalis ani nic z tej podrodziny. Właciwie to zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że nie jest to Syrphidae (brak niby-żyłki vena-spuria). Takie wielkie owłosione muchówki w lesie to też mog? być pasozytnicze ssaków, zdarzało mi się takie łowić, ale tu znów sie już na nich nie znam, więc nie bedę improwizował. ogólnie - jako Syrphidae tego nie rozpoznaję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum