Bezkręgowce do oznaczenia |
Autor |
Wiadomość |
grzegorzb

|
Wysłany: 2004-12-16, 15:25
|
|
|
Cytat: | Tak jak przeziernik osowiec (motyl) udaje szerszenia. |
A może szerszeń przeziernika żeby łatwiej podlecieć i dziabnać |
|
|
|
 |
kessy
Sokola Pani :>

|
|
|
|
 |
Michał J. R.

|
Wysłany: 2004-12-16, 15:30
|
|
|
Grzegorz wykaż się masz wietn? ksi?żkę o paj?kach |
_________________ Cave canem!!! |
|
|
|
 |
kessy
Sokola Pani :>

|
|
|
|
 |
jacekk
|
Wysłany: 2004-12-16, 15:53 Jak odróżnić muchę od błonkówki (osa, prszczoła, trzmiel)
|
|
|
Chciałbym jeszcze parę słów o muszczce. Celowym wydaje mi się podać się dla wszystkich miłoników podgl?dania tych małych skrzydlatych stworzonek, jak odróżnić muchę od "jadowitych" błonkówek (ż?dłówek). Muchy s? całkowicie bezbronne.
- Dwa skrzydła
Muchówki DIPTERA czyli dwuskrzydłe. Rozwinięta jest tylko pierwsza para skrzydeł, drugie przekształcone s? w taie małe pałeczki tzw. przezmianki. Niektóre muchówki maj? tak przyciemnione skrzydła, że wygl?daj? jakby były dwie pary i były lekko poskładane (pozawijane).
- krótkie czułki
Poza drobnymi wyj?tkami (rodz łowiki Asilidae) niektóre Syrphidae. kilka gatunków, muchówki maj? króciutkie czułki w formie okr?głych kilku członów na czubku głowy. Dakładnie tak ma mucha domowa. Natomiast błonkówki maj? czułki zawsze długie (chyba zawsze) tak jak osa czy pszczoła.
- przewężenie odwłoka
Osa ma w?sk? talię, pszczoła też - wyraĽnie widać, gdzie kończy się przedtułów a zaczyna odwłok. U much często tego rozgraniczenia nie ma i odwłok jest szeroki przy nasadzie "łacz?c" się szerokim brzegiem z przedtułowiem. Przewężenia jak o os nie ma. nie jest to cecha kluczowa lecz pozwalaj?ca nam na szybk? ocenę w terenie czy to co jest muszk?, któr? możemy wzi?ć w ręce czy błonkówk?, która może nas uż?dlić(ż?dłówki)
pozdrawiam,
Jacek |
|
|
|
 |
MP

|
Wysłany: 2004-12-16, 21:34
|
|
|
Jeżeli jest to paj?k sfotografowany w forcie to wg mnie jest to Tegenaria atrica (k?tnik domowy większy) w tego typu miejscach jest on bardzo pospolity. |
|
|
|
 |
pawelput

|
Wysłany: 2005-01-08, 01:15
|
|
|
A wie kto może co to?
2004-05-09.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7372 raz(y) 51,18 KB |
|
_________________ Paweł P |
|
|
|
 |
foTom

|
Wysłany: 2005-01-08, 02:31
|
|
|
Nie jestem orłem z entomologii i niewiele wiem na temat oznaczania owadów. St?d moja proba - może kto z Was wie, co to za owad:
Za wszelk? pomoc z góry dziękuję |
|
|
|
 |
jacekk
|
Wysłany: 2005-01-08, 05:05
|
|
|
Ten wielki "komar" 3 zdjecia wyżej to komarnica - muchówka z rodz. Tipulidae. Rozwój prowadz? w starych drzewach, w murszu, w próchnie. Samica dlatego włanie siedzi na korze, wygl?da na wieżo wylęgnięt?. Całkowicie bezbronne a do tego pożyteczne, bo przypieszaj?ce obieg materii w Przyrodzie. Takie wielkie komarnice w lato to też s? z tej rodziny.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
grzegorzb

|
Wysłany: 2005-01-10, 09:37
|
|
|
FoTom - wrzuc te zdjęcia na forum entomologiczne - www.entomo.bai.pl
s? to jakie piewiki ale jesli chodzi o gatunek to specjalista jaki się znajdzie.
P.S. super fotki - robisz w makro? |
|
|
|
 |
foTom

|
Wysłany: 2005-01-10, 12:15
|
|
|
grzegorzb, wielkie dzięki za podpowiedĽ
Makro to moja ulubiona tematyka zdjęć, tylko wiedza z systematyki praktycznie zerowa
P.S. Kiedy będę miał troszkę czasu i zorientuję się, jak tutaj działa galeria, to kilka zdjęć na pewno wrzucę
[ Dodano: 2005-01-10, 21:20 ]
Okazało się, że jest to Bezr?bek sadowiec Cicadella virdis (L.)
Jeszcze raz grzegorzb dziękuję za podpowiedĽ |
|
|
|
 |
Kamikazi

|
Wysłany: 2005-02-27, 17:49
|
|
|
Kessy, to pierwsze zdjęcie paj?ka jest wietne
Znalazłam w swoich zasobach takie oto zdjęcie. Zrobione w zeszłym roku w Lasku Bielańskim. Nie pamiętam niestety w którym miesi?cu zrobione. Co to za stworek i czy miał co wspólnego z tym co stało się z liciem (tym pod żuczkiem)?
Żuk copy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7281 raz(y) 61,5 KB |
|
|
|
|
 |
MP

|
Wysłany: 2005-02-27, 18:24
|
|
|
To jest Prionus corarius i nie miał on nic wspólnego z uszkodzeniem licia ten lić jest uszkodzony przez jakiego owada minuj?cego. |
|
|
|
 |
PiotrekGuzik

|
Wysłany: 2005-02-27, 23:17
|
|
|
Dyl?ż grabarz chyba?? Niestety nie za bardzo znam nazwę łacińsk? |
|
|
|
 |
Marek Witkowski

|
Wysłany: 2005-02-28, 07:29
|
|
|
Ehhh jak często widzę t? literówke, Piotrek też dał się złapać . Oczywicie jest to Prionus coriarus Dyl?ż garbarz.
Pozdrawiam
Marek Witkowski |
|
|
|
 |
|