Na fortach przy okazji liczenia nietoperzy można znaleĽć bardzo fajne gatunki owadów...
To pozwolę sobie zamiecić jeszcze jedno zdjęcie. Dam je póĽniej do Galerii bo wyj?tkowo mi się udało, ale oznaczcie dla pewnoci jako eksperci co to jest Jeli będzie potrzebe zdjęcie z góry to też takowym dysponuję.
pajak4364.jpg
Plik ściągnięto 1593 raz(y) 86.4 KB
Wysłany: 2004-12-16, 15:53 Jak odróżnić muchę od błonkówki (osa, prszczoła, trzmiel)
Chciałbym jeszcze parę słów o muszczce. Celowym wydaje mi się podać się dla wszystkich miłoników podgl?dania tych małych skrzydlatych stworzonek, jak odróżnić muchę od "jadowitych" błonkówek (ż?dłówek). Muchy s? całkowicie bezbronne.
- Dwa skrzydła
Muchówki DIPTERA czyli dwuskrzydłe. Rozwinięta jest tylko pierwsza para skrzydeł, drugie przekształcone s? w taie małe pałeczki tzw. przezmianki. Niektóre muchówki maj? tak przyciemnione skrzydła, że wygl?daj? jakby były dwie pary i były lekko poskładane (pozawijane).
- krótkie czułki
Poza drobnymi wyj?tkami (rodz łowiki Asilidae) niektóre Syrphidae. kilka gatunków, muchówki maj? króciutkie czułki w formie okr?głych kilku członów na czubku głowy. Dakładnie tak ma mucha domowa. Natomiast błonkówki maj? czułki zawsze długie (chyba zawsze) tak jak osa czy pszczoła.
- przewężenie odwłoka
Osa ma w?sk? talię, pszczoła też - wyraĽnie widać, gdzie kończy się przedtułów a zaczyna odwłok. U much często tego rozgraniczenia nie ma i odwłok jest szeroki przy nasadzie "łacz?c" się szerokim brzegiem z przedtułowiem. Przewężenia jak o os nie ma. nie jest to cecha kluczowa lecz pozwalaj?ca nam na szybk? ocenę w terenie czy to co jest muszk?, któr? możemy wzi?ć w ręce czy błonkówk?, która może nas uż?dlić(ż?dłówki)
Jeżeli jest to paj?k sfotografowany w forcie to wg mnie jest to Tegenaria atrica (k?tnik domowy większy) w tego typu miejscach jest on bardzo pospolity.
Ten wielki "komar" 3 zdjecia wyżej to komarnica - muchówka z rodz. Tipulidae. Rozwój prowadz? w starych drzewach, w murszu, w próchnie. Samica dlatego włanie siedzi na korze, wygl?da na wieżo wylęgnięt?. Całkowicie bezbronne a do tego pożyteczne, bo przypieszaj?ce obieg materii w Przyrodzie. Takie wielkie komarnice w lato to też s? z tej rodziny.
pozdrawiam
FoTom - wrzuc te zdjęcia na forum entomologiczne - www.entomo.bai.pl
s? to jakie piewiki ale jesli chodzi o gatunek to specjalista jaki się znajdzie.
P.S. super fotki - robisz w makro?
Znalazłam w swoich zasobach takie oto zdjęcie. Zrobione w zeszłym roku w Lasku Bielańskim. Nie pamiętam niestety w którym miesi?cu zrobione. Co to za stworek i czy miał co wspólnego z tym co stało się z liciem (tym pod żuczkiem)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum