Bardzo ciekawi mnie ten owad. Ma chyba cos wspolnego z jetkami. Pomaranczowe twory na jego glowie wydaja sie byc na pierwszy rzut oka oczami;) Ale wydaje mi sie, ze na dolnym zdjeciu oczy widoczne sa pod "tym pomaranczowym"... Prosze o pomoc.
Bardzo ciekawi mnie ten owad. Ma chyba cos wspolnego z jetkami. Pomaranczowe twory na jego glowie wydaja sie byc na pierwszy rzut oka oczami;) Ale wydaje mi sie, ze na dolnym zdjeciu oczy widoczne sa pod "tym pomaranczowym"... Prosze o pomoc.
Tak to jętka niestety nie wiem jaki to gatunek. Tyle co wiem, to że jest to samiec a te pomarańczowe twory na głowie skierowane ku górze to oczy turbanowe. Oczy samców są dwuczęściowe pod oczami turbanowymi jak widać na twojej fotce są też "zwyczajne" oczy. Wydaje mi się że jętka ta jest świeżo po linieniu.Pozdrawiam
Dziekuję! Jetka ta byla bardzo nieporadna. Z trudem szla, placzac sie o przysadki odwlokowe. Znalazlam ja w ogrodzie. Czytalam, ze larwy rozwijaja sie i zyja w wodzie, a najblizszy zb. wodny byl ok 500m...?
Aha, jeszcze jedna rzecz zwrocila moja uwage. Na pomaranczowych oczach turbanowych co jakis czas - kilka, kilkanascie sekund - pojawiala sie brazowa plamka (widoczna na gornym zdjeciu). Przypominalo to wedrowke czarnego pktu oka u slimakow ladowych w czulkach... Jednak zauwazylam, ze oko turbanowe ma budowe zlozona, jak to u owadow. Czym wiec byla ta plamka?
To pluskwiak, Rhyparochromus vulgaris. Niegroźny, nieszkodliwy, nie rozmnaża się w domach jak np. karaczany - owa "inwazja" wynika z tego, że te owady szukają sobie miejsca do zimowania.
A z owadami do oznaczenia proszę jednak wędrować od razu do tego tematu zamiast zakładać nowe wątki.
Mam prosbe o zidentyfikowanie zyjatka, ktore intensywnie rozmnaza mi sie w terrarium z zolwiami stepowymi. Wielkosc do 2 mm. Kolor szary, bardzo szybko biegaja, w ostatecznosci skacza (np. po zlapaniu na kartke). Gromadza sie glownie pod basenikiem, kamieniami. Czesto zbieraja sie pod liscmi cykorii, ale ta jest usuwana codziennie. Po samych zolwikach nie laza, jedynie po calym terra. Na forum terraryjnym podpowiedziano mi, ze to pewnie skoczogonki, ale poszukalam zdjec na necie i wyglad nie zgadza sie. Zalaczam zdjecie, na ktorym zyjatko lezy na plecach (na karteczce samoprzylepnej).
Zazula, twoi koledzy z forum teraryjnego mieli rację to skoczogonek, ja bym obstawił że to jakiś Entomobrya sp.Na twojej fotce widać rozprężone widełki skokowe na odwłoku tego osobnika. Gdy widełki skokowe są "zapięte" hamowidłem znajdują się pod odwłokiem równolegle do niego.To saprofit - "czyściciel",więc tylko się cieszyć z takiego pomocnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum