damian i ja z początku tak myślałem, ale no właśnie jest to ale ... w długości odwłoka i w o wiele smuklejszej sylwetce, co mnie zepchnęło całkiem na inne tory. Może ktoś inny jeszcze potwierdzi - lub zaprzeczy.
Czy poza szczeżują wielką (Anodonta cygnea) jakiś gatunek osiąga 133 mm długości (szerokość 69 mm, grubość 46 mm)..? Znalazłem jeszcze dwa maluszki, ale rozmiarami zbliżone do A. anatina (70 i 95 mm), a wiem, że kształt muszli może być bardzo zmienny . Środowisko - niewielki (ok. 15x50 m), stary zbiornik po miejscowej eksploatacji piasku, o silnie zaawansowanych procesach starzenia. Głębokość niegdyś do ok. 2 m, teraz moze z 1,5 m w najgłębszej części, dno muliste, przy brzegach jednak nadal piaszczyste. Co ciekawe kilkadziesiąt lat temu przepływowy, obecnie rzeczka omija go całkowicie (i dobrze, gdyż już zanieczyszczona).
Aneta dziękuję Ci serdecznie za określenia na wszystkich działach. To coś z Conopidae najbardziej mi kojarzy się z Sicus ferrugineus, a to coś z Pentatomidae to nimfa (larwa) Dolycoris baccarum. Co Ty na to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum